Krucha tarta z porami i boczkiem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • Nadzienie tarty:

  • 2 duże pory
  • 200 g śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 100 g ulubionego sera
  • 200 g boczku
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa

TO CI SIĘ PRZYDA

  • stolnica
  • wałek do ciasta
  • forma do tarty

Delikatne i kruche ciasto wypełnione apetycznym nadzieniem. Boczek i pory to świetne połączenie, a jeśli jeszcze do tego dodamy masę serowo-jajeczną to stworzymy wspaniałe danie!

Przepis na: Krucha tarta z porami i boczkiem

  1. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj zimne masło i posiekać dwoma nożami aż uzyskasz z mąki grudki przypominające ryż.
  2. Następnie dodaj żółtko, śmietanę, szczyptę soli i wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy.
  3. Kulę ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki, na co 30 minut.
  4. Ser zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.
  5. Boczek pokrój w kostkę.
  6. Pora dokładnie umyj i pokrój w talarki oraz posyp solą.
  7. Na suchej patelni podsmaż boczek. Gdy tłuszcz się wytopi, dorzuć pora i smaż do miękkości.
  8. Jajka roztrzep ze śmietaną, dodaj ser i dokładnie wymiesza. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  9. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  10. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę tary. Nadmiar ciasta wytnij.
  11. Spód tary nakłuj w kilku miejscach widelcem i włóż do pieca na 12 minut.
  12. Na podpieczony spód wyłóż podsmażone pory i boczek i zalej masą z serowo-jajeczną.
  13. Piec przez około 25-30 minut, aż masa się zetnie i delikatnie zarumieni.
  14. Krój dopiero wystygnięte.