Panga


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 4 filety z pangi
  • 1 papryczka chili
  • 1 cytryna
  • bazylia
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • czosnek granulowany
  • oliwa z oliwek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • ręcznik papierowy

Panga jest chyba najbardziej kontrowersyjną rybą w Polsce. Przez wielu niedoceniana i nie lubiana. Jest jednak bardzo prosty przepis, który spowoduje, że być może przekonacie się do tej ryby. Zobacz jak łatwo i szybko przygotować gotowaną, świetnie doprawioną pangę.

Panga przepis

  1. Rozmroź dzień wcześniej filety z pangi.
  2. Umyj je i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
  3. Natrzyj filety oliwą oraz sokiem z cytryny. Posyp je solą, pieprzem i czosnkiem.
  4. Posiekaj drobno papryczkę chili i delikatnie posyp pangę.
  5. Na każdym filecie ułóż po 3-4 listki bazylii.
  6. Zroluj filety jak roladę i zawiń szczelnie w folię spożywczą. Boki folii zawiń niczym cukierek.
  7. Zagotuj wodę w garnku.
  8. Do wrzątku wrzuć filety w folii i gotuj przez 20 minut.
  9. Przetnij folię i ułóż na talerzu kawałki pangi, a następnie polej sosem który pozostał w folii.