Rosół z kaczki


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1,5 kg kaczka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren angielskich
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 łodygi świeżego lubczyku
  • natka pietruszki
  • sól

Porada szefa kuchni

Rosół z kaczki charakteryzuje się dość dużymi okami, jest bardzo tłusty. Dlatego polecam przestudzonego wsadzić do lodówki i na następny dzień zebrać ścięty na wierzchu tłuszcz.

Wspaniały i rozgrzewający rosół z kaczki. Klasyka nad klasykami. Nic tak dobrze nie działa na przeziębienie jak gorący rosół z kaczki.

Przepis na: Rosół z kaczki

  1. Cebulę wraz z łupinami przetnij na pół i opal na płycie żeliwnej lub w piekarniku, aby uzyskała mocno przypalony kolor.
  2. Z kaczki wytnij od strony kupra część z tłuszczem, a następnie włóż ją do garnka i zalej 2,5 l zimnej wody. Włącz palnik na średnią moc ( woda powinna delikatnie bulgotać ).
  3. Marchew, pietruszkę i seler obierz, a następnie pokrój w kostkę o grubości 1 cm
  4. Gdy w garnku woda będzie delikatnie bulgotać przy pomocy sitka zbierz szumowiny z wierzchu i dodaj pokrojone warzywa oraz opieczone cebule.
  5. Następnie dodaj wszystkie przyprawy bez soli i na małej mocy palnika gotuj 3 godziny pod przykryciem ( powinno lekko bulgotać .)
  6. Po tym czasie odcedź i doprawiamy solą oraz mielonym pieprzem.