Hiszpańska tortilla


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 350 g ziemniaków
  • 3 jajka
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • majonez

TO CI SIĘ PRZYDA

  • pokrywka lub talerz o średnicy większej niż patelnia

Przepis na oryginalną hiszpańską tortillę. Wspaniała zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem jajek. Wyborna przekąska na klimatyczne przyjęcia.

Przepis na: Hiszpańska tortilla

  1. Obierz ziemniaki i dokładnie umyj. Następnie pokrój je na cienkie plastry.
  2. Ułóż plastry na patelni i zalej olejem tak, aby przykrywał wszystkie ziemniaki. Całość smaż 15-20 minut na palniku o średniej mocy, aż chipsy będą rumiane. Następnie ziemniaki odcedź i lekko ostudź.
  3. Wbij do miseczki 3 jajka i wymieszaj je trzepaczką. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj razem z ziemniakami.
  4. Nagrzej patelnię z odrobiną oliwy i wylej na nią zawartość miseczki. Smaż przez kilka minut, aż się przyrumieni od spodu.
  5. Aby przewrócić tortillę na drugą stronę przykryj ją szczelnie pokrywką lub talerzem. Następnie obróć i zsuń z powrotem na patelnię i smaż kilka minut.
  6. Gotową hiszpańską tortillę podawaj z majonezem.