Tortilla hiszpańska z chorizo
- 600 g ziemniaków
- 1 duża, czerwona cebula
- 100 g chorizo
- 100 g czarnych oliwek
- 80 g żółtego sera
- 6 jajek
- 300 ml śmietanki 30%
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
TO CI SIĘ PRZYDA
- patelnia, w której można piec w piekarniku
- tarka
Porada szefa kuchni
Do tortilli możesz użyj ziemniaków, które zostały Ci po obiedzie z poprzedniego dnia. Pokrój je na grubsze talarki, dzięki czemu z zewnątrz będą bardzo chrupiące a w środku miękkie. Takie talarki smaży się bardzo krótko na dużej mocy palnika, ponieważ już są ugotowane.
Tortilla hiszpańska z chorizo przepis
- Ugotuj ziemniaki, ostudź i pokrój w talarki.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Na patelni, na której będziesz przygotowywać tortillę, wytop plasterki chorizo. Następnie przełóż je do dużej miski.
- Cebulę pokrój w piórka i przysmaż do przyzłocenia na tłuszczu z chorizo. Jeżeli to konieczne dodaj trochę oliwy z oliwek.
- Cebulę przełóż do miski z chorizo.
- Oliwki pokrój na małe krążki - dodaj do reszty składników.
- Na koniec dodaj talarki ziemniaków.
- Do drugiej miski wbij 6 całych jaj. Wymieszaj je.
- Do jaj dodaj śmietankę - wymieszaj.
- Na drobnych oczkach zetrzyj ser żółty i dodaj do jaj ze śmietanką.
- Całość wymieszaj i do praw solą i pieprzem.
- Zawartość obu misek delikatnie ze sobą wymieszaj i wylej na wcześniej używaną patelnie z niewielką ilością oliwy.
- Smaż około 5 minut, a następnie przełóż patelnie do piekarnika na kolejne około 12 minut.
- Tortilla jest gotowa, gdy jej górna część jest ścięta i przyrumieniona.
- Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
Jaki gatunek sera żółtego wybrać?
Nie cierpię jajecznicy z boczkiem, to śniadaniowy przysmak mojego chłopaka. Odkryliśmy w tortilli nasz poranny kompromis, jest element mięsny, nie ma boczku i jajecznej mamałygi. Super danie, dzięki!
Ja uwielbiam Cheddar, ale może być gouda, edam czy radamer