Tortilla kukurydziana


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 120 ml gorącej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

TO CI SIĘ PRZYDA

  • stolnica
  • wałek

Porada szefa kuchni

Polecam pociąć tortillę w trójkąty jak pizzę i jeszcze wysuszyć na grillu lub w piekarniku. Wtedy otrzymasz kukurydziane chipsy nachos, które świetnie smakują z guacamole - pasta z awokado.

Przepis na meksykańską tortillę kukurydzianą. Wspaniała propozycja, choćby jako punkt wyjścia do przygotowania słynnych nachos. Wykonanie banalne - zastosowań wiele.

Przepis na: Tortilla kukurydziana

  1. Mąkę dokładnie przesiej do miski, a następnie dodaj wodę i sól. Całość wyrabiaj.
  2. Gdy ciasto zacznie robić się gładkie dodaj oliwę. Całość wyrabiaj przez 7 minut
  3. Wyrobioną kulę włóż do miski wysypanej mąką, żeby nie przywarła. Przykryj ściereczką i odstaw do odpoczynku na min. 30 minut.
  4. Po tym czasie dzielimy kulę na 4 części. Trzy z powrotem odstaw do miski i przykryj.
  5. Jedna część ciasta uformuj w foremną kulę.
  6. Blat oprósz mąką i rozwałkuj kulkę na placek, co jakiś czas odwracając na drugą stronę aby nie przywarła do podłoża. Rozwałkuj do uzyskania grubości grubszego naleśnika.
  7. Czynność powtórz z pozostałym ciastem.
  8. Na średnio rozgrzaną, suchą patelnię połóż uformowaną do wielkości naczynia tortillę. Smaż po kilka minut z każdej strony.
  9. Gotowe placki podawaj z ulubionymi dodatkami.