Zapiekanka makaronowa


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g makaronu Penne
  • 400 g pieczarek
  • 200 g szpinaku
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • 100 g żółtego sera
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej
  • masło
  • 60 g słonecznika
  • sól i pieprz
  • tymianek
  • natka pietruszki

TO CI SIĘ PRZYDA

  • folia aluminiowa
  • sitko lub cedzak

Niezwykle smaczna zapiekanka makaronowa. Nieziemskie połączenie pieczarek, szpinaku, makaronu oraz zapieczonego sera. Tego trzeba spróbować.

Przepis na: Zapiekanka makaronowa

  1. Makaron ugotuj 1 minutę krócej niż jest napisane w instrukcji na opakowaniu producenta. Następnie odcedź go na sitku i zlej zimną wodą.
  2. W sitku umieść szpinak i zlej zimną wodą. pozostaw go w nim aby woda odciekła.
  3. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  4. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki.
  5. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. W garnku rozgrzej odrobina masła i podsmaż cebulę. Gdy będzie zeszklona dodaj do niej pieczarki i dopraw szczyptą soli.
  7. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż szpinak przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj do niego czosnek i smaż razem kolejne 3 minuty.
  8. Następnie do szpinaku dodaj śmietankę i wsyp słonecznik i dopraw solą z pieprzem. Całość duś jeszcze 6 minut.
  9. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopi C.
  10. Do pieczarek gdy odparowała woda dodaj sos sojowy, sól, pieprz i tymianek. Duś 5 minut i odstaw aby przestygły. Następnie dodaj posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszaj.
  11. Na dnie formy do tarty lub naczynia żaroodpornego ułóż makaron, następnie warstwę pieczarek i kolejno warstwę szpinaku.
  12. Całość zalej połową śmietanki. Z w drugą połową wymieszaj żółtka i mieszanką zalej cały wierzch.
  13. Na sam koniec rozsyp ser, zakryj folią aluminiową i całość włóż do piekarnika na 20 minut. w połowie czasu pieczenia zdejmij folię.