Surówka z białej kapusty


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • ½ główki białej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • natka pietruszki
  • cukier
  • ocet jabłkowy
  • sól i pieprz
  • olej

TO CI SIĘ PRZYDA

  • szatkownica
  • durszlak
  • tarka o grubych oczkach

Przepis na doskonałą surówkę z białej kapusty. Bogate źródło witamin i niezwykły smak. Jej przygotowanie nie przysporzy Wam problemów, a smak powali na kolana.

Przepis na: Surówka z białej kapusty

  1. Kapustę bardzo drobno poszatkuj na szatkownicy lub zrób to nożem.
  2. Kapustę włóż do durszlaka i solidnie dopraw ją solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Następnie posyp ją delikatnie solą i cukrem. Całość wymieszaj i pozostaw na 10 minut.
  4. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach do miski.
  5. Pietruszkę bardzo drobno posiekaj i umieść ją w misce.
  6. Kapustę bardzo dokładnie odciśnij z soku i razem z cebulą przełóż ją do miski
  7. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach do miski.
  8. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem, odrobina cukru i octu. Całość skrop lekko olejem i bardzo dokładnie wymieszaj.
  9. Surówkę odstaw pod przykryciem na 20 minut do lodówki.