Sos serowy


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 serek topiony Maasdamer
  • 1 serek topiony Ementaler
  • sól
  • biały pieprz
  • kurkuma
  • chili w proszku
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka mielona

Sos serowy jest idealnym dodatkiem do makaronu i warzyw. Jest też bardzo często używany jako ciekawy i delikatny dip do przekąsek, np chipsów. Poznaj najszybszy i prawdopodobnie najsmaczniejszy domowy sposób na wyborny sos serowy.

Przepis na: Sos serowy

  1. Wlej do rondelka śmietankę i wrzuć do niej rozdrobnione rękoma serki topione.
  2. Powoli rozpuść serki na palniku ustawionym na niewielką moc, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
  3. Gdy śmietanka zacznie się gotować, zmniejsz jeszcze moc palnika i dopraw sos białym pieprzem, solą, paprykami, gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym oraz kurkumą.
  4. Od momentu zagotowania zdejmij rondelek z palnika po 5 minutach.