Musaka


1 osoba
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 bakłażany
  • 0,5 kg mięsna mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • puszka pomidorów
  • sól i pieprz
  • cynamon
  • ostra i słodka papryka
  • oregano
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Beszamel
  • 1 jajko

Tradycyjna grecka musaka. Doskonała zapiekanka z mięsa mielonego oraz bakłażanów i beszamelu. Idealne danie jednogarnkowe, które zachwyci Waszych gości.

Przepis na: Musaka

  1. Bakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości 1 cm, a następnie je delikatnie posól.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  3. Następnie w dużym rondlu rozgrzej kilka łyżek oliwy, a następnie wrzuć do niego mięso mielone. Przesmaż na dużej mocy palnika kilka minut, aby się zrumieniło.
  4. Następnie dodaj cebulę i przesmażaj aż się zeszkli, po czym dorzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość smaż jeszcze przez 1 minutę
  5. Zalej całość winem czerwonym i duś, aż alkohol wyparuje.
  6. Po 10 minutach duszenia dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cynamonem, oregano i tymiankiem i papryką.
  7. Całość duś pod przykryciem, na małej mocy palnika przez 1 godzinę.
  8. Przygotuj beszamel
  9. Do ostygniętego beszamelu dodaj roztrzepane jajko i dokładnie wymieszaj.
  10. Mięso zdejmujemy z palnika i oprósz 1 łyżką mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszaj.
  11. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  12. Bakłażany osusz papierowymi ręcznikami.
  13. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż po 2 warstwy mięsa i bakłażanów. Zacznij od bakłażanów.
  14. Całość z wierzchu zalej beszamelem i włóż do piekarnika na 50 minut.