Faszerowane pałki z kurczaka


6 osób
Średnie
Składniki
SKŁADNIKI
  • 6 pałek z kurczaka
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 100 g boczku
  • 1 średnia cebula
  • pół pęczka pietruszki
  • majeranek
  • cząber
  • estragon
  • zmielona słodka i ostra papryka
  • rozmaryn
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • olej
  • Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 350 ml zimnego mleka
  • sól i biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • szałwia
TO CI SIĘ PRZYDA
  • naczynie żaroodporne
  • wykałaczki

Przepyszne pałki z kurczaka faszerowane kaszą jęczmienną z boczkiem i ziołami. Całość otulona szałwiowym beszamelem. Poznaj niezwykły smak tego dania.

sposób przygotowania

  1. Małym, ostrym nożem natnij kostkę pałki dookoła na wysokości 2 cm od końca nóżki.
  2. Następnie luzuj kości po szerszej części, powoli przesuwając się ku dołowi.
  3. Oddziel mięśnie od kości mocnym pociągnięciem i wyciągnąć kość jednym ruchem.
  4. Tak przygotowane wytrybowane pałki zamarynuj w soli, pieprzu, paprykach oraz estragonie. Odstaw do lodówki aby smaki się przegryzł.
  5. Ugotuj kaszę według instrukcji producenta na instrukcji, a następnie ją przestudź.
  6. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  7. Z boczku wytnij skórę a następnie pokrój go na drobną kostkę.
  8. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż boczek. Gdy się przyrumieni dodaj cebulę i smaż aż się lekko zeszkli.
  9. Do kaszy wrzuć boczek i cebulę i doprawi solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, rozmarynem i drobno posiekaną pietruszką.
  10. Pałki nafaszeruj przygotowaną masą i zepnij wykałaczkami, aby się nie rozpadły.
  11. Podsmaż je na złoto na mocno rozgrzanym oleju, kilka minut z każdej strony. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym.
  12. Do rondla ustawionego na włączonym palniku dodaj masło, a gdy się rozpuści dodaj mąkę. Całość intensywnie mieszaj aż powstanie jasna zasmażka.
  13. Następnie dolej zimnego mleka cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
  14. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  15. Pod koniec dopraw solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i listkami szałwii. Po 5 minutach powinien powstać gęsty beszamel.
  16. Faszerowane pałki z kurczaka zalej przygotowanym sosem w naczyniu żaroodpornym, i przyozdob listkami szałwii.
  17. Naczynie włóż do pieca na 45 minut.
  18. Po wyjęciu z pieca pozwól, aby całość nieco się ścięła i wystygła.