Szukaj przepisu

Faszerowane pałki z kurczaka

90 minut
6 osób
łatwe
Składniki
Faszerowane pałki z kurczaka z beszamelem
  • Faszerowane pałki z kurczaka z beszamelem
  •  palki-z-kurczaka3
  •  palki-z-kurczaka4
  •  palki-z-kurczaka3
  •  palki-z-kurczaka4
SKŁADNIKI
  • 6 pałek z kurczaka 100 g kaszy jęczmiennej perłowej/pęczak 10 dag boczku 1 średnia cebula pół pęczka natki pietruszki majeranek cząber estragon słodka i ostra papryka w proszku rozmaryn tymianek sól, pieprz olej !Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szkl. zimnego mleka sól, biały pieprz gałka muszkatołowa szałwia

Przepyszne pałki z kurczaka faszerowane kaszą jęczmienną z boczkiem i ziołami. Całość otulona szałwiowym beszamelem. Poznaj niezwykły smak tego dania.

sposób przygotowania

Zaczynamy od najtrudniejszego, czyli luzowania pałek. Małym, ostrym nożykiem nacinamy kostkę pałki dokładnie dookoła na wysokości 2 cm od końcówki nóżki. Następnie luzujemy kości z szerszej, mięsnej części, powoli przesuwając się ku dołowi. Jeśli ponacinamy już wszystkie ścięgna i oddzielimy mięśnie od kości to wystarczy już tylko mocno pociągnąć i wyciągnąć kość jednym ruchem. Tak przygotowane wytrybowane pałki marynujemy w soli, pieprzu, paprykach w proszku oraz estragonie. Odstawiamy do lodówki. W tym samym czasie gotujemy kaszę i smażymy boczek pokrojony na 0,5 cm kostki. Gdy będzie rumiany dodajemy doń drobno posiekaną cebulę i całość jeszcze chwilę smażymy. Do lekko wystudzonej kaszy możemy już wrzucić nasz boczek i cebulę, doprawiamy farsz solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, rozmarynem i drobno posiekaną natką pietruszki. Nasze pałki faszerujemy przygotowaną masą i spinamy wykałaczkami, aby się nie rozpadły. Przesmażamy je na złoto na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym. Czas na beszamel. Do rondelka wrzucamy 2 łyżki masła i gdy się rozpuści dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Całość intensywnie mieszamy i robimy zasmażkę I stopnia - jasną. Potem dolewamy zimnego mleka i ciągle mieszamy, aby nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem białym, gałką muszkatołową i listkami szałwii. Po ok. 5 minutach powinien powstać gęsty beszamel. Nasze faszerowane pałki z kurczaka zalewamy tak przygotowanym sosem, zdobimy listkami szałwii i wstawiamy do pieca na 45 minut, 180 st. C. Po wyjęciu z pieca pozwalamy, aby całość nieco się ścięła i wystygła. Smacznego!

Autor przepisu:

  • wedelka

    Luzowanie kurczaka to coś czego się jeszcze nigdy nie podjęłam i nie wiem czy kiedyś się odważę :) Ciekawe farsz :)

  • Lannmaster

    Luzowanie prosta rzecz, tak jak filetowanie pomidora :) Spróbuj, nic to nie kosztuje.
    Kapitan: świetny przepis!