Szukaj przepisu

Faszerowane pałki z kurczaka

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

Przepyszne pałki z kurczaka faszerowane kaszą jęczmienną z boczkiem i ziołami. Całość otulona szałwiowym beszamelem. Poznaj niezwykły smak tego dania.

Przygotowanie tego rarytasu nie jest ekstra szybkie i łatwe, ale warto się pokusić, aby spróbować niesamowitych faszerowanych pałek z kurczaka. Zaczynając od farszu, użyłem kaszy jęczmiennej perłowej, ale polecam również pęczak. Mieszamy ją z ziołami, podsmażonym boczkiem i cebulką. Palce lizać.

Luzowanie pałek nie jest łatwe, warto zaopatrzyć się w mały ostry nóż i dużo ćwiczyć. Ten smak jest tego wart. Listki szałwii nadają beszamelowi niezwykłego aromatu. Polecam hodować ją na parapecie.

  • Składniki:

  • 6 pałek z kurczaka
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej/pęczak
  • 10 dag boczku
  • 1 średnia cebula
  • pół pęczka natki pietruszki
  • majeranek
  • cząber
  • estragon
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • rozmaryn
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • olej
  • Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szkl. zimnego mleka
  • sól, biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • szałwia

Przepis

Zaczynamy od najtrudniejszego, czyli luzowania pałek. Małym, ostrym nożykiem nacinamy kostkę pałki dokładnie dookoła na wysokości 2 cm od końcówki nóżki. Następnie luzujemy kości z szerszej, mięsnej części, powoli przesuwając się ku dołowi. Jeśli ponacinamy już wszystkie ścięgna i oddzielimy mięśnie od kości to wystarczy już tylko mocno pociągnąć i wyciągnąć kość jednym ruchem.

Tak przygotowane wytrybowane pałki marynujemy w soli, pieprzu, paprykach w proszku oraz estragonie. Odstawiamy do lodówki.

W tym samym czasie gotujemy kaszę i smażymy boczek pokrojony na 0,5 cm kostki. Gdy będzie rumiany dodajemy doń drobno posiekaną cebulę i całość jeszcze chwilę smażymy. Do lekko wystudzonej kaszy możemy już wrzucić nasz boczek i cebulę, doprawiamy farsz solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, rozmarynem i drobno posiekaną natką pietruszki.

Nasze pałki faszerujemy przygotowaną masą i spinamy wykałaczkami, aby się nie rozpadły. Przesmażamy je na złoto na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym.

Czas na beszamel. Do rondelka wrzucamy 2 łyżki masła i gdy się rozpuści dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Całość intensywnie mieszamy i robimy zasmażkę I stopnia - jasną. Potem dolewamy zimnego mleka i ciągle mieszamy, aby nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem białym, gałką muszkatołową i listkami szałwii. Po ok. 5 minutach powinien powstać gęsty beszamel.

Nasze faszerowane pałki z kurczaka zalewamy tak przygotowanym sosem, zdobimy listkami szałwii i wstawiamy do pieca na 45 minut, 180 st. C.

Po wyjęciu z pieca pozwalamy, aby całość nieco się ścięła i wystygła. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. wedelka pisze:

    Luzowanie kurczaka to coś czego się jeszcze nigdy nie podjęłam i nie wiem czy kiedyś się odważę :) Ciekawe farsz :)

  2. Lannmaster pisze:

    Luzowanie prosta rzecz, tak jak filetowanie pomidora :) Spróbuj, nic to nie kosztuje.
    Kapitan: świetny przepis!

Skomentuj


siedem + 6 =