Polędwiczka z sosem śliwkowym


6 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 średnie polędwiczki wieprzowe
  • 150 ml czerwonego wina
  • sól i pieprz
  • olej
  • rozmaryn
  • Sos śliwkowy:

  • 150 g śliwek węgierek
  • 150 ml czerwonego wina
  • pół laski wanilii
  • mały kawałek kory cynamonu
  • doniczka rozmarynu
  • pieprz i sól
  • cukier
  • masło

Coś dla miłośników mięsiwa - niezwykłe polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym. Poznaj ciekawe połączenie smakowe, delikatne polędwiczki i wytrawny sos śliwkowy.

Przepis na: Polędwiczka z sosem śliwkowym

  1. Polędwiczki dokładnie oczyść z błonek i umyj pod bieżącą wodą. następnie przekrój je na pół.
  2. Polędwiczki natrzyj tylko solą, pieprzem i obsmaż z wierzchu na mocno rozgrzanym oleju, aby zamknąć pory.
  3. Gdy mięso będzie już rumiane z każdej strony podlej je winem i dodajemy 3 gałązki rozmarynu.
  4. Duś na małej mocy palnika pod przykryciem ok. 1 godziny ( jeśli zabraknie płynu podlewamy mięso wodą ).
  5. Ze śliwek pozbądź się pestek i pokrój w bardzo drobną kostkę.
  6. Wanilię przetnij na pół i wyskrob końcówką noża ziarenka ze środka.
  7. W rozgrzanym rondlu skarmelizuj 2 łyżki cukru z odrobiną wody ( karmelu nie mieszaj ). Gdy karmel będzie bursztynowy dodaj do niego śliwki i smaż 1 minutę.
  8. Następnie wlej wino i pozwól aby alkohol wyparował.
  9. Po 5 minutach dodaj wanilię z ziarenkami, 1 gałązkę rozmarynu, cynamon, sól i pieprz. Całość duś ok. 20 minut.
  10. Po tym czasie przecedź sos przez sito.
  11. Gdy polędwiczki będą już miękkie potnij je na mniejsze kawałki w poprzek włókien i ukłóż na talerzu.
  12. Podgrzej sos. Gdy będzie gorący, zdejmij go z ognia i dodaj 2 łyżki zimnego masła.
  13. Okrężnymi ruchami kręć rondlem by masło w sos się „wkręciło”.
  14. Polędwiczki podawaj z sosem