Krem z dyni


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg miąższu z dyni
  • 1 l bulionu
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • ½ pomarańcza
  • 2 marchewki
  • 1 laska wanilii
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki chili mielone
  • słodka papryka mielona
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 3 cm kawałek imbiru
  • masło

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o drobnych oczkach
  • obieraczka do warzyw
  • blender ręczny

Krem z dyni, który zachwyci każdego fana tego warzywa, ale i przekona nieprzekonanych. Poznaj sekret idealnie doprawionej zupy.

Przepis na: Krem z dyni

  1. Dynię umyj i przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne, a pozostały miąższ pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  2. Marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę.
  4. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  5. Wanilię przetnij na pół i wydrąż końcówką noża ziarenka ze środka.
  6. Jabłko umyj i obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  7. W garnku na rozgrzanym maśle mocno zarumień cebulę. Gdy będzie złota dodaj dynię marchew. Smaż całość 3 minuty.
  8. Przełóż warzywa z patelni do garnka i zalej bulionem.
  9. Do garnka dodaj sok z pomarańczy, jabłko laskę i ziarenka wanilii oraz imbir.
  10. Całość dopraw chili, słodką papryką, gałką muszkatołową kurkumą, oraz solą z pieprzem.
  11. Garnek zakryj pokrywką i na średniej mocy palnika całość gotuj 15 minut.
  12. Wyciągnij laskę wanilii, a zupę zdejmij z palnika i dokładnie zblenduj na gładką masę.
  13. Następnie ponownie postaw na palniku, wlej mleko kokosowe i gotuj 3 minuty.