Muffinki z malinami


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 4 jajka
  • 180 ml oleju
  • 150 g cukru
  • 200 mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • Sos:

  • 200 g malin
  • 10 szt. jeżyn
  • 10 żurawin
  • 1 duża, dojrzała gruszka
  • ½ laski wanilii
  • sok 1 cytryny
  • cukier
  • mąka ziemniaczana

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • foremki na mufinki

Przepis na słodki weekend - muffinki z malinami. Delikatne, wilgotne w środku i do tego niesamowicie pachnące wanilią. Poznaj ich sekret oraz smak.

Muffinki z malinami przepis

  1. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i mikserem utrzyj na najwyższych obrotach przez 15 minut.
  2. Następnie wlej olej i miksuj na mniejszych obrotach.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C grzałka dolna i górna.
  4. Przesiej do masy mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz pastę waniliową i całość dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż masę do foremek do 2/3 wysokości i wciśnij do środka po 3 maliny.
  6. Babeczki włóż do pieca na 20 minut.
  7. Gruszkę obierz i pokrój w kostkę. Laskę wanilii przetnij na pół wzdłuż i wydrąż ziarenka. następnie ziarenka z wanilii sok z cytryny i pozostałe owoce włóż do rondla i duś na małej mocy palnika 8 minut.
  8. Do połowy szklanki wsyp 2 łyżki mąki o dokładnie wymieszaj. Następnie bardzo powoli wlej do owoców cały czas mieszając. Całość gotuj jeszcze chwilkę i wyłącz palnik
  9. Gotowe mufinki podawaj z ciepłym sosem.