Polędwiczka z malinami


2 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 cała polędwiczka wieprzowa
  • roszponka lub inna sałata
  • opakowanie malin na sos
  • sól i pieprz
  • mielony kminek
  • oliwa
  • cytryna i sos balsamiczny (opcjonalnie)

TO CI SIĘ PRZYDA

  • patelnia grillowa
  • malakser lub ręczny mikser

Porada szefa kuchni

Tak delikatne mięso jak polędwiczki bardzo ważnym jest aby zesmażyć krótko ale intensywnie z każdej strony (ten proces nazywamy zamykaniem mięsa). Zamknięte pory z zewnątrz kawałka mięsa spowodują że podczas pieczenia wewnątrz będzie bardziej soczyste i kruche.

Kulinaria to sztuka łączenia ze sobą rozmaitych smaków więc nadeszła pora aby przedstawić wam wyborną polędwiczkę wieprzową podawaną z sosem malinowy. Próbowaliście kiedyś łączyć intensywność owoców z delikatnością mięs?

Przepis na: Polędwiczka z malinami

  1. Maliny włóż do miski i ręcznym blenderem zmiksuj na masę.
  2. Możesz użyć kremu balsamicznego a także pieprzu jeśli lubisz ostrzejszy sos.
  3. Mięso umyj, oczyść z błon i wysusz kawałkiem ręcznika papierowego.
  4. Przytnij kawałek z dwóch zwężających się stron aby uzyskać jedną grubość mięsa.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190-200 stopni C.
  6. Na rozgrzaną oliwę na patelni połóż mięso i obsmaż z każdej strony. Niech mięso tylko się zarumieni .
  7. Następnie przełóż mięso w naczynie do zapiekania i włóż do piekarnika na ok, 10-15 min.
  8. Po upływie podanego czasu, wyłóż mięso na deskę i daj mu chwilę odpocząć.
  9. Następnie pokrój mięso na kawałki o grubości 2 -3 cm.
  10. Ułóż na talerzu z rozłożoną sałatą skropioną oliwą i cytryną oraz polej przygotowanym sosem z malin.