Czekolada


rodzaje czekolady

Czekolada to najchętniej wybierana słodka przekąska  nie tylko przez dzieci! Sprawdźcie czy warto sięgać po czekoladę jeśli staramy się odżywiać zdrowo i żyć według idei „slow food”.

Jeżeli nasza codzienna dieta jest różnorodna i jesteśmy aktywni to warto sięgać po czekoladę.

Głównym składnikiem czekolady jest miazga kakaowa, im większa jej ilość tym lepsza jakość czekolady. Poza tym znajdują się w niej jeszcze  tłuszcz kakaowy, cukier oraz dodatki smakowe.

Najbardziej wartościowa dla nas będzie czekolada gorzka i deserowa gdzie znajduje się od 50-70 % miazgi kakaowej. Wiemy, że niektórzy producenci (np. Lindt) oferują czekolady o zawartości miazgi nawet 90 % .

Nie każdy natomiast lubi gorzki smak czekolady. Warto się jednak do niego przekonać. Gorzka czekolada ma tę zaletę, że wystarczy jedna kostka (no może dwie:) i nie sięgamy po więcej. Mleczna czekolada zawiera zwykle od 30-50% miazgi i mleko w proszku. Biała czekolada z kolei nie zawiera w ogóle miazgi kakaowej, a swój czekoladowy smak zawdzięcza tłuszczowi kakaowemu.

Czekolada jest dobrym źródłem energii dla osób aktywnym fizycznie i umysłowo w tym dzieci: zawiera dobrze przyswajalne węglowodany proste i pobudzające alkaloidy jak teobrominę i kofeinę. Poza tym zawiera wiele składników mineralnym (żelazo, magnez, potas, fosfor, wapń) i witamin (A,D,E i z grupy B). Warto mieć ją przy sobie, żeby w przypadku braku konkretnego posiłku łatwo wyrównać poziom glukozy we krwi.

Zostało udowodnione, że czekolada poprawia nastrój. Po jej zjedzeniu rośnie poziom endorfin i serotoniny w mózgu, które znamy pod inną nazwą hormonów szczęścia. Przeciwdziałają one  również depresji i chorobom układu nerwowego.

Dlaczego gorzka czekolada? Im większa zawartość miazgi kakaowej tym więcej polifenoli (pochodzących z  ziarna kakaowca), które niszczą wolne rodniki niebezpieczne dla zdrowych komórek. Chronią one również układ sercowo-naczyniowy przed zgubnym wpływem tłustej diety. Dlatego po tłustym posiłku warto profilaktycznie zjeść kostkę ciemnej czekolady.

Sięgajmy po czekoladę jednak sporadycznie. Zbyt częste jej jedzenie osłabi dobroczynne właściwości czekolady i nas uzależni. Wybierajmy te czekolady z największą zawartością miazgi kakaowej i najmniejszą ilością dodatkowych składników. Będzie to prawdopodobnie oznaczało, że wybierzemy tabliczkę droższej czekolady, ale za to będziemy się nią delektować przez dłuższy czas. Pamiętajcie: mniej i lepszej jakości to tak naprawdę więcej dla waszego zdrowia!

Zdjęcie: flickr.com

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes