Kurczak ze szpinakiem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g świeżego szpinaku lub mrożonego
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 średnia cebula
  • 80 g słonecznika
  • masło
  • olej słonecznikowy
  • sól i pieprz
  • 70 g gorgonzoli

Kurczak ze szpinakiem to doskonały pomysł na szybki obiad w upalne dni. Wybornie doprawiony szpinak wraz z podprażonym słonecznikiem i zrumienionym kurczakiem.

Przepis na: Kurczak ze szpinakiem

  1. Szpinak mrożony zlej zimna wodą na sitku aby się rozmroził. W przypadku świeżego wystarczy odciąć łodyżki i zblanszować we wrzątku lub surowy podsmażyć na patelni.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę.
  3. Ser gorgonzola rozdrobnij w palcach na małe kawałki.
  4. Na suchej, gorącej patelni upraż słonecznik.
  5. Kurczaka dokładnie oczyść i umyj, następnie pokrój na kawałki o szerokości 1 cm i długości 5 cm. pokrojone kawałki dokładnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika.
  6. Kurczaka polej olejem i dopraw sola z pieprzem.
  7. Rozgrzej patelnię i wrzuć kurczaka. Smaż go aż będzie złociście przyrumieniony. Zdejmij go z patelni na talerz.
  8. Na tą samą patelnię wrzuć 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący wrzuć cebulę i zeszklij. Do złocistej cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i odciśnięty szpinak, lub świeży. Smaż 3 minuty.
  9. Następie dolej śmietankę i ser i kurczaka. Całość duś aż sos zgęstnieje ok 5 minut.
  10. Danie podawaj posypane uprażonym słonecznikiem.