Szukaj przepisu

Kurczak po tajsku

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

Uwielbiam takie dania, ponieważ są błyskawiczne do przygotowania i łączą w sobie kilka orientalnych smaków. Dodatkowo mamy to do czynienia z różnymi konsystencjami, zatem nie zabraknie chrupkich orzechów nerkowca jak i delikatnego ryżu.

Najlepiej do przygotowania kurczaka po tajsku wykorzystać wok. Jednak nie każdy go posiada w domu, zatem porządna patelnia też się zda. Sekretem tego dania jest uprzednie przygotowanie sobie wszystkich składników, pocięcie ich w julienne, czyli zapałki.

  • Składniki:

  • 0,5 kg filetów z kurczaka
  • 100 g orzechów nerkowca
  • połowa czerwonej papryki
  • połowa żółtej papryki
  • 1 marchew
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • dymka
  • ew. 30 g grzybów mun
  • połowa papryczki chilli
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 limonka
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki słodko-kwaśnego sosu chilli
  • 300 g ryżu basmati i dziki
  • olej ryżowy
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku

Przepis

Zaczynamy od zalania grzybów mun wrzątkiem i odstawieniu ich na 15 minut. W międzyczasie kroimy papryki oraz marchew w julienne, czyli zapałki. Imbir ścieramy na tarce, na oczkach do placków ziemniaczanych. Cebulę, chilli wraz z pestkami i czosnek drobno siekamy.

Kurczaka kroimy w kostkę lub tak jak ja, w 4 cm paski i marynujemy w soli, pieprzu i słodkiej papryce w proszku. Mamy już przygotowane wszystkie składniki, zatem zaczynamy show. Na mocno rozgrzany wok/patelnię wlewamy kilka łyżek oleju ryżowego i dodajemy kurczaka. Przesmażamy go kilka minut, aż będzie złoty - następnie zdejmujemy go z woka.

Dolewamy odrobinę oleju i wrzucamy wcześniej przygotowaną cebulę, szklimy ją 30 sekund. Następnie dodajemy warzywa pokrojone w julienne, czyli marchew i papryki. Od razu wrzucamy także pokrojone w paski grzyby mun, połówkę chilli z pestkami, czosnek i imbir.

Całość zalewamy sosem rybnym i sojowym oraz sokiem z 1 limonki, sosem słodko-kwaśnym chilli, i posypujemy również brązowym cukrem. Dusimy ok. 5 minut, po czym zalewamy połową szklanki wody, dodajemy przesmażonego uprzednio kurczaka i pod przykryciem dusimy kolejne 5 minut. Pod koniec wrzucamy również uprażone na osobnej suchej patelni orzechy nerkowca.

Gotowe danie z chrupkimi warzywami i delikatnym kurczakiem podajemy przy akompaniamencie ryżu basmati wraz z dzikim. Kurczaka po tajsku warto posypać również świeżą dymką pokrojoną w ukośne segmenty. Smacznego.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Gta987 pisze:

    Naprawdę świetny przepis! Zapraszam po więcej ciekawostek (również kulinarnych) na stronkę: facebook.com/basniowatajlandia Pozdrawiam!

  2. michał pisze:

    Co to jest sos słodko-kwaśny chilli. kupujesz go gotowego ?

  3. Kapitan Cook pisze:

    Dokładnie to się nazywa sweet chilli sauce, dostępny w każdym supermarkecie

  4. wini pisze:

    jakim cudem niby e warzywa mają być chrupkie?? lol

  5. Kapitan Cook pisze:

    Krótkie obsmażanie i będą chrupkie

Skomentuj