Szukaj przepisu

Kurczak po tajsku

30 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca i ryżem
  • Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca i ryżem
  •  kurczak-po-tajsku2
  •  kurczak-po-tajsku3
SKŁADNIKI
  • 0,5 kg filetów z kurczaka 100 g orzechów nerkowca połowa czerwonej papryki połowa żółtej papryki 1 marchew 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku dymka ew. 30 g grzybów mun połowa papryczki chilli 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki cukru brązowego 1 limonka 2 cm kawałek imbiru 3 łyżki słodko-kwaśnego sosu chilli 300 g ryżu basmati i dziki olej ryżowy sól, pieprz słodka papryka w proszku

Poznajcie moją wariację na temat kurczaka po tajsku. Delikatne kawałki kurczaka podane z mieszanką warzyw oraz ryżem dwukolorowym.

sposób przygotowania

Zaczynamy od zalania grzybów mun wrzątkiem i odstawieniu ich na 15 minut. W międzyczasie kroimy papryki oraz marchew w julienne, czyli zapałki. Imbir ścieramy na tarce, na oczkach do placków ziemniaczanych. Cebulę, chilli wraz z pestkami i czosnek drobno siekamy. Kurczaka kroimy w kostkę lub tak jak ja, w 4 cm paski i marynujemy w soli, pieprzu i słodkiej papryce w proszku. Mamy już przygotowane wszystkie składniki, zatem zaczynamy show. Na mocno rozgrzany wok/patelnię wlewamy kilka łyżek oleju ryżowego i dodajemy kurczaka. Przesmażamy go kilka minut, aż będzie złoty - następnie zdejmujemy go z woka. Dolewamy odrobinę oleju i wrzucamy wcześniej przygotowaną cebulę, szklimy ją 30 sekund. Następnie dodajemy warzywa pokrojone w julienne, czyli marchew i papryki. Od razu wrzucamy także pokrojone w paski grzyby mun, połówkę chilli z pestkami, czosnek i imbir. Całość zalewamy sosem rybnym i sojowym oraz sokiem z 1 limonki, sosem słodko-kwaśnym chilli, i posypujemy również brązowym cukrem. Dusimy ok. 5 minut, po czym zalewamy połową szklanki wody, dodajemy przesmażonego uprzednio kurczaka i pod przykryciem dusimy kolejne 5 minut. Pod koniec wrzucamy również uprażone na osobnej suchej patelni orzechy nerkowca. Gotowe danie z chrupkimi warzywami i delikatnym kurczakiem podajemy przy akompaniamencie ryżu basmati wraz z dzikim. Kurczaka po tajsku warto posypać również świeżą dymką pokrojoną w ukośne segmenty. Smacznego.

Autor przepisu:

  • Gta987

    Naprawdę świetny przepis! Zapraszam po więcej ciekawostek (również kulinarnych) na stronkę: facebook.com/basniowatajlandia Pozdrawiam!

  • michał

    Co to jest sos słodko-kwaśny chilli. kupujesz go gotowego ?

  • Kapitan Cook

    Dokładnie to się nazywa sweet chilli sauce, dostępny w każdym supermarkecie

  • wini

    jakim cudem niby e warzywa mają być chrupkie?? lol

  • Kapitan Cook

    Krótkie obsmażanie i będą chrupkie

  • szy

    bardzo dobry przepis. mnóstwo ciekawych smaków. tak się zastanawiam czy nastepnym razem trochę mleczka kokosowego nie dodać… ale bardzo smaczne. polecam