Ziemniaki faszerowane


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 800 g młodych ziemniaków
  • 1 opakowanie szynki parmeńskiej
  • 1 mała puszka tuńczyka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • świeży rozmaryn
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 200 g sera Mozzarella
  • sól
  • pieprz
  • ew. szczypiorek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • papier do pieczenia

Faszerowane ziemniaki są świetnym dodatkiem do obiadu. Poniżej prezentujemy dwie pyszne odsłony: z pastą z tuńczyka oraz z karmelizowaną w occie balsamicznym szynką parmeńską. Całość dopełnia lekka nuta rozmarynu, która sprawia, że te ziemniaki są tak wyjątkowe. Dowiedz się jak urozmaicić zwykły obiad.

Przepis na: Ziemniaki faszerowane

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C używając górnego grilla.
  2. Umyj i obierz ziemniaki.
  3. Zagotuj wodę w garnku i dodaj 1 łyżkę soli. Włóż ziemniaki i gotuj pod lekko uchyloną pokrywką, aż będą al dente, po czym odcedź je i odstaw, aby wystygły.
  4. Włóż do miseczki tuńczyk bez zalewy. Dodaj do niego majonez, musztardę, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
  5. Pokrój szynkę parmeńską na paski o szerokości 1 cm.
  6. Rozgrzej olej na patelni i smaż na niej szynkę, aż stanie się chrupka. Wtedy połowę przełóż do oddzielnego naczynia.
  7. Otwórz szeroko okna i włącz pochłaniacz, a następnie zalej szynkę na patelni octem balsamicznym. Ma on niezwykle intensywny zapach, więc bardzo ważne jest wietrzenie pomieszczenia.
  8. Rozłóż papier do pieczenia na blasze.
  9. Opłucz listki rozmarynu.
  10. Pokrój ser Mozzarella w plasterki.
  11. Przekrój ziemniaki na pół i układaj na blaszkę. Ułóż na nich po 2 listki rozmarynu i plasterek Mozzarelli, a następnie włóż na kilka minut do piekarnika.
  12. Wyjmij ziemniaki i nałóż na nie farsz. Na jedną część pastę z tuńczyka, a na drugą sam bekon z szynki parmeńskiej.
  13. Całość dopraw solą i pieprzem.