Szparagi w szynce


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej
  • 6 jajek
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • sok z cytryny

Przekąska dla każdego - szparagi w szynce szwarcwaldzkiej wraz z jajkiem w koszulce. Jest co pochrupać, jak i posmakować w słonych i delikatnych smakach.

Przepis na: Szparagi w szynce

  1. Do garnka wlej wodę, postaw na palniku włączonym na średnią moc i zagotuj. Następnie wsyp do niej 1 łyżkę soli.
  2. Szparagi złap obiema rękoma i złam na pół w odległości 5 cm od końcówki łodyżki. W ten sposób pozbędziesz się zdrewniałych części. Następnie pozostałe części umyj i osusz.
  3. Połowę szparagów owiń plastrami szynki. Jeden plaster na jednego szparaga.
  4. Następnie wszystkie szparagi natrzyj odrobiną oliwy oraz dopraw solą z pieprzem. Całość rozłóż na grillu 3 minuty.
  5. Po zgrillowaniu niezawinięte szparagi owiń w szynkę szwarcwaldzką.
  6. Do wody wyciśnij sok z całej cytryny i zmniejsz moc palnika tak aby delikatnie bulgotała.
  7. Powoli wbijaj jajka do osobnych miseczek, a następnie pojedynczo wlej do garnka i oblewaj je wodą przy pomocy łyżki z każdej strony. Wykonuj to wszystko bardzo ostrożnie. Każde z osobna gotuj ok 2,5 minuty.
  8. Gotowe jajka ostrożnie wyjmij z wody o rozłóż na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru wody.