Zupa botwinkowa


1 osoba
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 500 g botwinki
  • 1 marchew
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • mąka pszenna
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
  • tymianek
  • koperek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • trzepaczka

Zupa botwinkowa to najlepszy pomysł na wiosenną zupę. Pyszna, lekka i doskonała dla naszego organizmu. Poznaj przepis na domową botwinkową.

Przepis na: Zupa botwinkowa

  1. Botwinkę dokładnie umyj. Wytnij liście i oddziel łodygi od buraków. Buraki pokrój w 1 cm kostkę a łodyżki w 2 cm segmenty.
  2. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm.
  3. Marchew obierz i pokrój w plastry o grubości 0,5 cm.
  4. Zagotuj 1 l bulionu w garnku i wrzuć do niego ziemniaki marchew. Całość gotuj ok. 15 min, aż warzywa będą al dente.
  5. Po tym czasie wrzucamy do zupy buraczki. Dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz tymianku i gotuj 3 minuty.
  6. Po tym czasie wrzuć segmenty łodyżek. Gotuj całość 5 minut.
  7. W połowie szklanki zimnej wody dokładnie wymieszaj 1 łyżkę mąki. Następnie powoli wlewaj do garnka cały czas mieszając trzepaczką.
  8. Do osobnej miseczki wlej pół chochli gorącej zupy i wymieszaj ją ze śmietaną i dokładnie wymieszaj.
  9. Następnie całość powoli wlej do zupy o dokładnie wymieszaj.
  10. Zupę zagotuj i po 5 minutach wyłącz palnik.
  11. Całość dopraw solą z pieprzem i sokiem z cytryny.
  12. Zupę podawaj z posiekanym koperkiem i kleksem śmietany.