Poznajcie przepis na tort z mascarpone. Idealne ciasto bez pieczenia, łączące w sobie chrupkość biszkoptowych kocich języczków, aksamit kremu z mascarpone i lekką słodyczą musu truskawkowego.
Tort z mascarpone przepis
Wrzuć do garnka truskawki oraz kilka łyżek wody. postaw na palniku na średnią moc i duś kilka minut.
W osobnym garnku podgrzej mleko, gdy będzie gorące zdejmij je z palnika i wsyp 5 łyżeczek żelatyny. Całość dokładnie wymieszaj i odłóż do wystygnięcia.
Miękkie truskawki zmiksuj blenderem, dopraw cukrem do smaku oraz wsyp 3 łyżeczki żelatyny. Całość duś jeszcze 3 minuty, a następnie włóż do zamrażalnika do wystygnięcia.
Tortownicę wyłóż folią spożywczą.
W dużej misce zmiksuj ze sobą mascarpone, jogurt, cukier puder i olejek waniliowy oraz lekko przestudzoną żelatynę z mlekiem.
Foremkę wyłóż biszkoptami, najpierw boki, a następnie spód. Warto uciąć 2 cm z jednej strony każdego biszkopta, który będzie stał z boku – wtedy łatwiej będzie stał.
Teraz wylej masy w kolejności: jasna masa, potem truskawkowa, znów biała, itd. Wierzch dekorujemy kilkoma truskawkami.
Do rondla wyciśnij sok z 1 pomarańczy, dodaj cukru do smaku i 1 łyżeczkę żelatyny. Pod rondlem ustaw średnią moc palnika i całość mieszaj do momentu rozpuszczenia żelatyny. Nie doprowadź do wrzenia. Całość odstaw do wystudzenia.
Chłodną, ale nie stężałą jeszcze glazurę, przy pomocy pędzelka lakieruj truskawki.
Super są twoje przepisy. Ostatnio robiłam tort na biszkopcie idealnym wyszedł wspaniały i dobry jak nigdy. DZIĘKUJĘ ZA WSPANIAŁY PRZEPIS!!!
Bałanka
2013/06/11 22:02
Zrobiłam w ten weekend pierwszy raz i od razu na dużą imprezę. Ciasto udało się i wyszło jak na obrazku :) najwieksza trudność – wyłożyć blachę folią spozywczą :))
Kapitan Cook
2013/06/11 23:17
no niestety klei się niemiłosiernie. Ale trochę wprawy i da radę. Ciesze się, że ciacho się udało. Pozdrawiam
simplymaria
2013/06/28 18:41
jak długo trzeba czekać na zastygniecie?
Kapitan Cook
2013/06/28 20:00
Jeśli tak jak skorzystasz z zamrażalnika to 1 h wystarczy. Pozdrawiam
simplymaria
2013/06/29 14:06
Wyszedł pyszny :) Dziękuję
Catallonia
2013/06/29 14:38
absolutnie fenomenalne, szybkie i eleganckie. Zrobiłam wersję z rozmarynem- dekadencja *___*
kasia
2013/09/06 14:56
A mnie grudnki żelatyny rozpuszczonej w mleku zepsuły apetycznie zapowiadającą się masę serowo-jogurtową. Być może to kwestia tego, że ser i jogurt były wcześniej chłodzone w lodówce, aczkolwiek sama „mleczna” żelatyna również była przestudzona. Coś tu w każdym razie nie zadziałało jak powinno…
Kapitan Cook
2013/09/06 22:09
Przy takich kontrastach temperaturowych polecam dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkie ilości płynu i bardzo gorącą. Wlewając ją ustawiamy mikser na duże obroty.
2014/02/01
2014/01/01 17:57
super ciasto pozdrawiam
Robert
2014/06/25 13:39
Można zrobić wersję z innymi owocami? Ktoś próbował? Myślałem o wersji bananowej. Nie mam aktualnie dobrego dostępu do świeżych truskawek, a bananów mam pod dostatkiem ;)
Kapitan Cook
2014/06/25 17:42
może być z dowolnymi owocami, oprócz świeżych kiwi i ananasa, bo słabo żelatyna je ściągnie.
Robert
2014/06/25 18:06
A banany mogę dusić tak samo jak truskawki czy lepiej zrobić taki mus bananowy ze zmiksowanych bananów z dodatkami?
Kapitan Cook
2014/06/25 22:38
Mus z surowych bananów z dodatkami. Nie gotujemy ich
Karola
2014/07/06 22:31
Chciałabym zrobić to ciasto na swoje imieniny ale nie rozumiem o co chodzi z tą folią :( Czy wykładamy tortownicę tak jak papierem do pieczenia??
Kapitan Cook
2014/07/07 07:54
Dokładnie, zamiast papieru dajemy folię. Wprzódy spód, potem boki
aga
2014/07/15 00:14
A ja też mam pytanie o tę folię. Wykładam osobno dół i boki, i łącze czy na połączonej dół i ogarniam boki?
Boję się jeszcze, że mi się poważy to ciacho ale zobaczymy :) oby nie, bo nie mam juz czasu na pomyłki…urodziny synka juz w sobotę.
Wygląda przepysznie, pozdrawiam.
Kapitan Cook
2014/07/15 07:37
Najlepiej najpierw spód wyłożyć jako samodzielny krąg. Potem połączyć elementy tortownicy czyli spód i boki. Następnie albo wykładamy jeszcze wcześniej oddzielnie boki i potem spiąć blaszkę, albo nałożyć kawałek folii na połowę już złożonej blaszki, z góry nałożyć i delikatnie dłońmi wyłożyć środek i potem druga połowa identycznie.
Alina
2014/08/03 11:59
Jeśli mamy kłopoty z wyłozniem tortownicy folią to wystarczy tortownicę natłuścić i wyłożyć folią w jednym kawałku.
Ania
2014/10/01 13:28
Czy można użyć mrożonych truskawek ? Jeżeli tak, to czy robić wszystkie czynności tak samo jak ze świeżymi truskawkami?
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Super są twoje przepisy. Ostatnio robiłam tort na biszkopcie idealnym wyszedł wspaniały i dobry jak nigdy. DZIĘKUJĘ ZA WSPANIAŁY PRZEPIS!!!
Zrobiłam w ten weekend pierwszy raz i od razu na dużą imprezę. Ciasto udało się i wyszło jak na obrazku :) najwieksza trudność – wyłożyć blachę folią spozywczą :))
no niestety klei się niemiłosiernie. Ale trochę wprawy i da radę. Ciesze się, że ciacho się udało. Pozdrawiam
jak długo trzeba czekać na zastygniecie?
Jeśli tak jak skorzystasz z zamrażalnika to 1 h wystarczy. Pozdrawiam
Wyszedł pyszny :) Dziękuję
absolutnie fenomenalne, szybkie i eleganckie. Zrobiłam wersję z rozmarynem- dekadencja *___*
A mnie grudnki żelatyny rozpuszczonej w mleku zepsuły apetycznie zapowiadającą się masę serowo-jogurtową. Być może to kwestia tego, że ser i jogurt były wcześniej chłodzone w lodówce, aczkolwiek sama „mleczna” żelatyna również była przestudzona. Coś tu w każdym razie nie zadziałało jak powinno…
Przy takich kontrastach temperaturowych polecam dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkie ilości płynu i bardzo gorącą. Wlewając ją ustawiamy mikser na duże obroty.
super ciasto pozdrawiam
Można zrobić wersję z innymi owocami? Ktoś próbował? Myślałem o wersji bananowej. Nie mam aktualnie dobrego dostępu do świeżych truskawek, a bananów mam pod dostatkiem ;)
może być z dowolnymi owocami, oprócz świeżych kiwi i ananasa, bo słabo żelatyna je ściągnie.
A banany mogę dusić tak samo jak truskawki czy lepiej zrobić taki mus bananowy ze zmiksowanych bananów z dodatkami?
Mus z surowych bananów z dodatkami. Nie gotujemy ich
Chciałabym zrobić to ciasto na swoje imieniny ale nie rozumiem o co chodzi z tą folią :( Czy wykładamy tortownicę tak jak papierem do pieczenia??
Dokładnie, zamiast papieru dajemy folię. Wprzódy spód, potem boki
A ja też mam pytanie o tę folię. Wykładam osobno dół i boki, i łącze czy na połączonej dół i ogarniam boki?
Boję się jeszcze, że mi się poważy to ciacho ale zobaczymy :) oby nie, bo nie mam juz czasu na pomyłki…urodziny synka juz w sobotę.
Wygląda przepysznie, pozdrawiam.
Najlepiej najpierw spód wyłożyć jako samodzielny krąg. Potem połączyć elementy tortownicy czyli spód i boki. Następnie albo wykładamy jeszcze wcześniej oddzielnie boki i potem spiąć blaszkę, albo nałożyć kawałek folii na połowę już złożonej blaszki, z góry nałożyć i delikatnie dłońmi wyłożyć środek i potem druga połowa identycznie.
Jeśli mamy kłopoty z wyłozniem tortownicy folią to wystarczy tortownicę natłuścić i wyłożyć folią w jednym kawałku.
Czy można użyć mrożonych truskawek ? Jeżeli tak, to czy robić wszystkie czynności tak samo jak ze świeżymi truskawkami?