Tort z mascarpone


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g biszkoptów języczków
  • 500 g truskawek
  • 250 g Mascarpone
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 olejek waniliowy
  • 150 g cukru pudru
  • 60 ml mleka
  • 5 łyżeczek żelatyny + 3 łyżeczki + 1 łyżeczka
  • 1 pomarańcza

Poznajcie przepis na tort z mascarpone. Idealne ciasto bez pieczenia, łączące w sobie chrupkość biszkoptowych kocich języczków, aksamit kremu z mascarpone i lekką słodyczą musu truskawkowego.

Przepis na: Tort z mascarpone

  1. Wrzuć do garnka truskawki oraz kilka łyżek wody. postaw na palniku na średnią moc i duś kilka minut.
  2. W osobnym garnku podgrzej mleko, gdy będzie gorące zdejmij je z palnika i wsyp 5 łyżeczek żelatyny. Całość dokładnie wymieszaj i odłóż do wystygnięcia.
  3. Miękkie truskawki zmiksuj blenderem, dopraw cukrem do smaku oraz wsyp 3 łyżeczki żelatyny. Całość duś jeszcze 3 minuty, a następnie włóż do zamrażalnika do wystygnięcia.
  4. Tortownicę wyłóż folią spożywczą.
  5. W dużej misce zmiksuj ze sobą mascarpone, jogurt, cukier puder i olejek waniliowy oraz lekko przestudzoną żelatynę z mlekiem.
  6. Foremkę wyłóż biszkoptami, najpierw boki, a następnie spód. Warto uciąć 2 cm z jednej strony każdego biszkopta, który będzie stał z boku – wtedy łatwiej będzie stał.
  7. Teraz wylej masy w kolejności: jasna masa, potem truskawkowa, znów biała, itd. Wierzch dekorujemy kilkoma truskawkami.
  8. Do rondla wyciśnij sok z 1 pomarańczy, dodaj cukru do smaku i 1 łyżeczkę żelatyny. Pod rondlem ustaw średnią moc palnika i całość mieszaj do momentu rozpuszczenia żelatyny. Nie doprowadź do wrzenia. Całość odstaw do wystudzenia.
  9. Chłodną, ale nie stężałą jeszcze glazurę, przy pomocy pędzelka lakieruj truskawki.