Szukaj przepisu

Ryż curry z warzywami i kurczakiem

Pin it

Czas przygotowania: 45 minut Drukuj przepis

Wspaniały pomysł na obiad – ryż z warzywami i kurczakiem. Delikatny kurczak curry, warzywa na nutę włoską oraz hinduski ryż. Doskonała gama smaków i aromatów.

Ryż z warzywami i kurczakiem zasmakuje każdemu. Całość skąpana w lekkim śmietanowym sosie. Ryż ugotowany na sypko i uprażony wraz z przyprawą curry.

W sezonie polecam Wam kupić kilka świeżych warzyw, poza sezonem najlepiej zdadzą się gotowe mrożone mieszanki warzyw.

Jeśli gustujecie w takich smakach to koniecznie spróbujcie też kurczaka po chińsku.

  • Składniki:

  • 200 g ryżu basmati lub jaśminowego
  • 1 płaska łyżka mieszanki przypraw curry
  • 1 czerwona cebula
  • masło
  • 0,5 kg filetów z kurczaka
  • 500 g mieszanki warzyw
  • 200 ml śmietanki 30%
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz
  • curry
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • tymianek, oregano, bazylia
  • natka pietruszki
  • ew. świeże chilli
  • pół szklanki sezamu
  • oliwa

Przepis

Zaczynamy od ugotowania ryżu na sypko. Następnie przesypujemy go do dużej miski, aby wystygł.

W międzyczasie marynujemy kurczaka (pokrojonego w niewielką kostkę) w przyprawach curry, soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryce oraz oliwie. Odstawiamy na 30 minut.

Po tym czasie w garnku rozgrzewamy kilka łyżek masła, gdy tłuszcz będzie gorący dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Szklimy kilka minut, po czym wsypujemy 1 płaską łyżkę curry - przesmażamy na średnim ogniu ok. 30 sekund. Po tym czasie w garnku ląduje przestudzony ryż. Smażymy go w przyprawach ok. 5 minut. Potem przykrywamy pokrywką i odstawiamy.

Teraz możemy wziąć się za kurczaka. Rozgrzewamy na patelni kilka łyżek oliwy i wrzucamy filety z kurczaka. Przesmażamy, aż będzie złoty. Następnie dodajemy mieszankę warzyw; całość solimy, pieprzymy i dodajemy tymianek, oregano oraz bazylię. Lekko przesmażamy, po czym wlewamy kilka łyżek wody i pod przykryciem niemal parujemy, aż warzywa będą miękkie.

Pod koniec duszenia wlewamy 200 ml śmietanki 30 %. Nasze warzywa i kurczaka dusimy jeszcze 5 minut, po czym zagęszczamy zaklepką (do połowy szklanki zimnej wody wrzucamy 2 łyżki mąki pszennej i mieszamy). Gotową zaklepkę wlewamy wedle uznania - jak mocno chcemy mieć gęsty sos. Ryż chwilę podgrzewamy, a następnie wykładamy go na talerze. Polewamy sosem oraz nakładamy warzywa i mięso. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki oraz podprażonym na suchej patelni sezamem. Smacznego.

P.S. Dla fanów ostrych smaków na koniec można posypać danie posiekanym drobno chilli.

Wypróbuj także: risotto z kurczakiem.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Moje Kuchenne Rewelacje pisze:

    Pysznie, ja zapraszam na kurczaka z ryżem curry i czerwoną fasolą – pozdrawiam
    mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/02/kurczak-z-ryzem-curry-z-czerwona-fasola.html

  2. LidziA pisze:

    Zrobiłam ! Pychaaaaaaaa !!!

Skomentuj


4 + = pięć