Tarta z kurkami
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
 - 150 g masła
 - 1 surowe jajko
 - szczypta soli
 Farsz:
- 500 g kurek (świeżych lub mrożonych)
 - kilka plastrów szynki parmeńskiej lub suszonej
 - 1 średnia cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - natka pietruszki
 - 400 g śmietany 18% (1 kubek)
 - 2 surowe jajka
 - szczypta soli i pieprzu
 - 1 łyżka masła
 
TO CI SIĘ PRZYDA
- forma o śr. 30 cm
 - malakser
 - stolnica
 - wałek do ciasta
 - trzepaczka
 
Tarta z kurkami przepis
Sposób przygotowana ciasta:
- Mąkę, jajko, masło i sól umieść w malakserze i mieszaj na średnich obrotach do momentu, aż uzyskasz jednolitą kulę z ciasta (jeśli nie posiadasz malaksera, ciasto możesz wyrobić ręcznie).
 - Rozgrzej piekarnik do 190°C.
 - Przygotowane ciasto wyłóż na stolnicę obsypaną mąką i wyrabiaj przez ok. 1 minutę, a następnie rozwałkuj na placek o grubości 2-3 mm.
 - Formę do tarty posmaruj cienką warstwą masła, aby ciasto do niej nie przywarło podczas pieczenia. Ułatwi to także wyciągnięcie tarty po wypieczeniu.
 - Rozwałkowane ciasto rozłóż w formie, dociskając delikatnie brzegi. Nakłuj widelcem całą powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 min (ciasto powinno być lekko podpieczone).
 - Kurki (świeże) włóż do miski i zasyp sporą ilością soli (ok. 1 łyżeczka), a następnie zalej wrzątkiem. Zamieszaj delikatnie całość i odczekaj kilkanaście sekund, aż wszystkie zanieczyszczenia i piasek opadną na dno miski.
 - Wyłów kurki za pomocą drobnego sita i pozostaw na chwilę do odsączenia. W przypadku mrożonych kurek, możesz pominąć ich oczyszczanie - zrobił to za Ciebie producent.
 - Pokrój kurki w plasterki (ok. 1,5 cm), a cebulę w piórka.
 - Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, następnie pokrój drobno natkę pietruszki.
 - Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż do momentu, kiedy delikatnie się zeszkli.
 - Do cebuli dodaj pokrojone kurki i na końcu czosnek i pietruszkę. Dopraw całość solą oraz pieprzem i duś przez kilka minut na niewielkim ogniu.
 - W osobnym naczyniu połącz śmietanę z 2 surowymi, roztrzepanymi jajkami. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
 - Na podpieczony spód wyłóż przygotowany farsz i kilka plastrów porwanej szynki, a następnie zalej całość przygotowaną masą jajeczno-śmietanową.
 - Piecz tartę w piekarniku nagrzanym do 190°C (na termoobiegu) przez 20 minut.
 - Po upieczeniu tartę posyp natką pietruszki.
 
Sposób przygotowania farszu:
Łączenie składników:
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
																											
									








Prezentuje się fantastycznie ;)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
przyprawzyciekolorami.blogspot.com
A jak smakuje! Kurki śmiało można zastąpić innymi grzybami :)