Placki ziemniaczane


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • olej do smażenia
  • I typ – „plendze”:

  • 1 kg ziemniaków
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • sól
  • cukier kryształ
  • kwaśna śmietana
  • II typ – wytrawne:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 duże cebule
  • sól
  • 8 łyżek mąki pszennej

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o drobnych oczkach lub malakser
  • ręcznik papierowy
  • miska
  • sito

Poznajcie wszystkie sekrety placków ziemniaczanych. Od dziś zaskoczycie gości wiedzą o przynajmniej trzech popularnych wersjach placków ziemniaczanych.

Placki ziemniaczane przepis

I typ:
    1. Ziemniaki obierz i dokładnie umyj.
    2. Następnie włóż je do miski z zimną wodą, aby nie ściemniały.
    3. Pojedynczo wyjmuj je z wody, wytrzyj papierowym ręcznikiem i zetrzyj na drobnych oczkach tarki, lub zmiksuj w malakserze.
    4. Następnie odlej nadmiar ciemnej wody spod ziemniaków.
    5. Dodaj szczyptę soli oraz mąkę ziemniaczaną, i wymieszaj aby powstała niezbyt gęsta masa.
    6. Rozgrzej olej na patelni.
    7. Łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz.
    8. Smaż kilka minut z każdej strony, aż będą złocisto brązowe.
    9. Jeszcze ciepłe posyp cukrem kryształem i podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.
II typ:
  1. Cebule obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zmiel.
  2. Ziemniaki obierz i dokładnie umyj.
  3. Następnie włóż je do miski z zimną wodą, aby nie ściemniały.
  4. Pojedynczo wyjmuj je z wody, wytrzyj papierowym ręcznikiem i zetrzyj na drobnych oczkach tarki, lub zmiksuj w malakserze.
  5. Następnie odlej nadmiar ciemnej wody spod ziemniaków.
  6. Dodaj szczyptę soli oraz mąki pszennej oraz jajka.
  7. Rozgrzej olej na patelni.
  8. Łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz.
  9. Smaż kilka minut z każdej strony, aż będą złocisto brązowe.
  10. Tego typu placki są nieco cieńsze niż powyższe, gdyż ciasto jest luźniejsze. Świetnie się nadają do placków po węgiersku.