Zupa serowa
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 100 g serka topionego śmietankowego
- 100 g serka topionego Maasdamer
- 100 g serka topionego Emmentaler
- 1 średnia cebula
- 200 ml śmietanki 30%
- 20 ml oliwy z oliwek
- 40 g masła
- 3 kromki chleba
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka chili mielonego
- zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka kurkumy
- 80 ml białego wytrawnego wina
- szczypiorek
- 60 g długo dojrzewającego sera
Porada szefa kuchni
Taką zupę podawaj w specjalnych chlebkach do żurku. Podczas konsumpcji łyżką zdrapuj miąższ ze ścianek. Możesz również ją posypać pokruszonymi chipsami z sera. W tym celu zetrzyj parmezan na tarce, rozłóż porcje na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku do momentu, aż powstaną smakowite, miękkie chipsy. Następnie poczekaj aż ostygną i pokrusz je na mniejsze kawałki.
Zupa serowa przepis
- Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę.
- Serki topione rozdrobni na małe kawałki.
- Kromki chleba pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej masło i oliwę. Na rozgrzanym tłuszczu mocno podsmaż cebulę na złoty kolor.
- Następnie do garnka wlej wino i pozwól, aby alkohol odparował ok. 7 minut.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i rozłóż pokrojone kromki chleba. Całość dopraw solą, chili i ziołami prowansalskimi. Smaż do momentu aż będą przyrumienione.
- Do garnka wlej bulion i dodaj serki topione. Całość gotuj na średniej mocy palnika cały czas mieszając przez 15 minut.
- 5 minut przed końcem dodaj śmietankę i dopraw zupę solą pieprzem, ziołami prowansalskimi i kurkumą.
- Następnie zdejmij zupę z palnika i poczekaj aż lekko ostygnie a tym samym zgęstnieje.
- Przy pomocy obieraczki wytnij płaty z długo dojrzewającego sera.
- Szczypiorek posiekaj ukośnie.
- Zupę podawaj z płatami sera i szczypiorkiem.
Zupa super. Polecam zamiast szczypiorku dodać pora. Mniammm.
fajną alternatywą grzanek są podsmażone w kostkę ziemniaki:)
Na rosole świetna. Podałem z makaronem razowym
mniammmmmm
pyszna zupka! polecam!!
przepyszna!