Dekoracje wielkanocne


dekoracje wielkanocne

Wielkanoc to najważniejsze święto w kalendarzu katolickim – dzień Zmartwychwstania Pańskiego. Jako, że Polska jest krajem w zdecydowanej większości katolickim, to też w większości polskich domów celebruje się święto Wielkiej Nocy i tradycje z nim związane. I choć oczywiście na pierwszym miejscu powinien być zawsze aspekt duchowy, to jednak trzeba przyznać uczciwie, że w naszej polskiej tradycji żadne święto nie obejdzie się bez dobrego jedzenia i świątecznych dekoracji. Co ciekawe, dekoracje to nie tylko odświętne obrusy i firanki, ale także ozdoby wielkanocne i dekoracje potraw.

Jak powszechnie wiadomo, Wielkanoc jest świętem nade wszystko radosnym, chrześcijanie radują się z powodu zmartwychwstania Syna Bożego, przez co dekoracje wielkanocne powinny być również odpowiednio radosne i kolorowe. Tym bardziej, że Święta Wielkanocne przypadają także na okres, w którym z zimowego snu powoli zaczyna budzić się wiosna, a ta – jak wiadomo – jest kolorowa i radosna. Z tego powodu jako dekoracje świąteczne możemy potraktować przede wszystkim kwiaty – tulipany, żonkile lub konwalie. Piękny i pachnący bukiet w wazonie z pewnością sprawi, że nasz wielkanocny stół rozpromieni się wszystkimi kolorami tęczy. Alternatywą pozostają kwiatki „jajeczne”, które prezentują się apetycznie:

dekoracje wielkanocne

Kurczaczki, baranki i zajączki wielkanocne

Kolejnym absolutnie niezbędnym elementem wystroju stołu wielkanocnego w naszym kraju są bez wątpienia zajączki, baranki i kurczaczki w przeróżnej postaci. To właśnie one mają symbolizować w ten świąteczny czas nowe życie, które otrzymał Jezus Chrystus, a które to razem z nim otrzymaliśmy także i my. Figurki można kupić, lecz jeszcze lepszym pomysłem jest ich upieczenie lub zrobienie z rożnych produktów żywnościowych. Proponujemy zajączka – chlebek lub pyszne ciasteczka do śniadania:

dekoracje wielkanocne

dekoracje wielkanocne

Najmłodszych zachęćmy do posiłku zajączkiem zbożowym lub naleśnikowo – owocowym:

dekoracje wielkanocne

dekoracje wielkanocne

A na deser zwierzątka wielkanocne w wersji na słodko:

dekoracje wielkanocne

dekoracje wielkanocne

dekoracje wielkanocne

Jajka wielkanocne

Najważniejszym elementem wielkanocnego śniadania ciągle pozostaje jajko, które najczęściej dekoruje się za pomocą majonezu. Jednak przy odrobinie fantazji można wykorzystać jajka jako element dekoracyjny innych potraw, czyniąc z nich prawdziwe cuda.

Jajkami można przyozdobić świeżo upieczone bułki lub rogale:

dekoracje wielkanocne

dekoracje wielkanocne

Możemy wyczarować z nich kurczaczki i inne stworki, które np. przyozdobią sałatkę jarzynową:

dekoracje wielkanocne

dekoracje wielkanocne

dekoracje wielkanocne

dekoracje wielkanocne

dekoracje wielkanocne

Albo zaserwować jajka „od serca”:

dekoracje wielkanocne

dekoracje wielkanocne

dekoracje wielkanocne

W ostateczności możemy je pięknie poukładać na talerzu. Faszerowane jajka z pewnością będą cieszyć oko domowników:

dekoracje wielkanocne

Wielkanocne potrawy można także przyozdobić rzeżuchą, która jest przecież typowo wiosenną rośliną. My proponujemy słodkie koszyczki i sałatkę w marchewkach jako nietypowe dekoracje wielkanocnego stołu:

dekoracje wielkanocne

dekoracje wielkanocne

dekoracje wielkanocne

A na zakończenie świątecznego dnia gorąca czekolada lub wielkanocny drink:

dekoracje wielkanocne

dekoracje wielkanocne

Źródła: artandblog, szogletesaranyhal, lushome, bettycrocker, pixdaus, halfhourmeals, cookiecutterlunch, seriouseats, foodjimoto, johnnychallenge, restlessrisa, seededatthetable, halfhourmeals, keanxchange, bonami, wanelo, greatfoodpins, zakkalife, lovendar.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes