Kołacz


8 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 75 g świeżych drożdży
  • 400 ml mleka
  • 750 g mąki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 120 g cukru
  • 300 g masła
  • Masa serowa:

  • 1,5 kg sera białego
  • 5 żółtek
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 300 g cukru
  • 60 g kaszy manny
  • 5 białek
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 100 g suszonej żurawiny

Porada szefa kuchni

Aby posypka była gęsta i sucha zmieszaj 110 g cukru, 1 kostkę masła i 110 g mąki. W przypadku, gdy ciasto będzie za szybko brązowieć, zmniejsz temperaturę.

Przepis na tradycyjnego kołacza, który zachwyci wszystkich gości przy wigilijnym stole. Idealnie nadaje się do osłodzenia świątecznych chwil z rodziną. Spróbujcie Sami.

Przepis na: Kołacz

  1. Żurawinę namocz we wrzątku przez 10 minut.
  2. Drożdże rozdrobnij i wymieszaj w ¼ szklance letniego mleka.
  3. Do miski wsyp mąkę, cukier i sól, następnie dodaje żółtka, jajko i mleko z rozpuszczonymi drożdżami.
  4. Całość mieszaj powoli dodając resztę mleka. Ciasto należy wyrobić tak aby nie kleiło się do rąk i odchodziło z łatwością. Na sam koniec dodaj roztopione (letnie) masło.
  5. Wyrabiaj wszystko, tak aby się dobrze połączyło. Po wyrobieniu ciasto posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłym miejscu.
  6. Aby wykonać masę serową musisz w tym celu przemielić ser. Po zmieleniu przełóż do dużego naczynia i dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, żurawinę, kaszę mannę i skórkę z cytryny.
  7. Wszystko dokładnie wmieszaj, najlepiej ręką. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie mieszaj, tak żeby masa nie opadła (ważne, żeby pianę ubijać zaraz przed wyłożeniem sera na blachę).
  8. Rozpuść masło, a następnie ostudź. Następnie dodaj cukier i mąkę, w takiej ilości, żeby posypka była gęsta.
  9. Posmaruj blachę margaryną i oprósz mąką.
  10. Następnie podziel ciasto na dwie części (proponuję jedną 3/5, a drugą 2/5 ponieważ spód powinien być grubszy od górnej warstwy ciasta).
  11. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  12. Rozwałkuj większą część ciasta na stolnicy i delikatnie przełóż na blachę o wymiarach 30 x 40 cm.
  13. W następnej kolejności dodaj masę serową na ciasto.
  14. Później rozwałkuj drugą część ciasta i rozłóż na masę serową.
  15. Na wierzchu rozsmaruj mleko wymieszane z cukrem i posyp całość wcześniej przygotowaną posypką.