Kołacz
- 75 g świeżych drożdży
- 400 ml mleka
- 750 g mąki
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 120 g cukru
- 300 g masła
Masa serowa:
- 1,5 kg sera białego
- 5 żółtek
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 300 g cukru
- 60 g kaszy manny
- 5 białek
- starta skórka z 1 cytryny
- 100 g suszonej żurawiny
Porada szefa kuchni
Aby posypka była gęsta i sucha zmieszaj 110 g cukru, 1 kostkę masła i 110 g mąki. W przypadku, gdy ciasto będzie za szybko brązowieć, zmniejsz temperaturę.
Kołacz przepis
- Żurawinę namocz we wrzątku przez 10 minut.
- Drożdże rozdrobnij i wymieszaj w ¼ szklance letniego mleka.
- Do miski wsyp mąkę, cukier i sól, następnie dodaje żółtka, jajko i mleko z rozpuszczonymi drożdżami.
- Całość mieszaj powoli dodając resztę mleka. Ciasto należy wyrobić tak aby nie kleiło się do rąk i odchodziło z łatwością. Na sam koniec dodaj roztopione (letnie) masło.
- Wyrabiaj wszystko, tak aby się dobrze połączyło. Po wyrobieniu ciasto posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłym miejscu.
- Aby wykonać masę serową musisz w tym celu przemielić ser. Po zmieleniu przełóż do dużego naczynia i dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, żurawinę, kaszę mannę i skórkę z cytryny.
- Wszystko dokładnie wmieszaj, najlepiej ręką. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie mieszaj, tak żeby masa nie opadła (ważne, żeby pianę ubijać zaraz przed wyłożeniem sera na blachę).
- Rozpuść masło, a następnie ostudź. Następnie dodaj cukier i mąkę, w takiej ilości, żeby posypka była gęsta.
- Posmaruj blachę margaryną i oprósz mąką.
- Następnie podziel ciasto na dwie części (proponuję jedną 3/5, a drugą 2/5 ponieważ spód powinien być grubszy od górnej warstwy ciasta).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Rozwałkuj większą część ciasta na stolnicy i delikatnie przełóż na blachę o wymiarach 30 x 40 cm.
- W następnej kolejności dodaj masę serową na ciasto.
- Później rozwałkuj drugą część ciasta i rozłóż na masę serową.
- Na wierzchu rozsmaruj mleko wymieszane z cukrem i posyp całość wcześniej przygotowaną posypką.