Drożdżowa baba wielkanocna


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 20 g drożdży
  • 60 ml lekko ciepłego mleka
  • 60 ml śmietanki kremowej 30%
  • 230 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 75 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • sól
  • 70 g rodzynek
  • 80 g zmielonych obranych migdałów
  • 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • Polewa z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady
  • 130 g śmietanki kremowej 30%
  • 2 łyżki soku z pomarańczy lub likieru pomarańczowego
  • 1 łyżka tartej skórki z pomarańczy

TO CI SIĘ PRZYDA

  • czysta ściereczka
  • sitko
  • trzepaczka do jajek
  • forma do babki
  • miska szersza od garnka
  • patera

Babka w okresie Wielkanocnym jest jak choinka w czasie Bożego Narodzenia- symbol, którego nie da się zastąpić niczym innym. W odróżnieniu od choinki babka musi nie tylko wyglądać, ale przede wszystkim niezwykle smakować. Poznaj więc przepis na babę wielkanocną z polewą czekoladową, która posmakuje wszystkim.

Drożdżowa baba wielkanocna przepis

  1. W rondlu roztop masło i pozbądź się białej piany z wierzchu.
  2. Drożdże skrusz do miski i wsyp cukier, a następnie rozetrzyj.
  3. Przesiej mąkę do osobnej miski.
  4. Dodaj ciepłe mleko i mąkę miski z drożdżami. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut.
  5. Zagotuj śmietanę, wlej ją do mąki, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
  6. Ubij żółtka z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta, biała piana.
  7. Wyrabiaj ciasto ręką przez ok. 15 minut, aż przestanie się kleić do rąk.
  8. Dodaj do ciasta ostudzone masło i chwilę wyrabiaj.
  9. Dodaj ekstrakt z wanilii, szczyptę soli, rodzynki, zmielone migdały, skórkę kandyzowaną oraz skórkę pomarańczy, a następnie wszystko wymieszaj łyżką.
  10. Całość przykryj materiałową ściereczką kuchenną i odstaw na 1 godziny, aż wyrośnie.
  11. Przygotuj formę do babki: natłuść masłem wewnątrz i oprósz bułką tartą.
  12. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią w środek i jeszcze raz wyrabiaj ręką.
  13. Przełóż ciasto do przygotowanej formy, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
  14. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  15. Roztrzep jajko trzepaczką.
  16. Wyrośnięte ciasto posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika na 25-30 minut.
  17. Po tym czasie wyjmij babkę z piekarnika i odstaw w formie do ostudzenia.
  18. Wlej wodę do garnka i zagotuj.
  19. Połam czekoladę na drobne kostki i włóż do miski.
  20. Wlej do miski śmietankę i sok lub likier pomarańczowy.
  21. Ułóż miskę na garnku z gotującą się wodą. Mieszając zawartość roztop czekoladę.
  22. Zmieszaj czekoladę ze startą skórką pomarańczy, ostudź i poczekaj, aż zgęstnieje.
  23. Ostudzoną babkę przełóż z formy na paterę i polej czekoladą.