Keks
- 250 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 5 jajek
- 250 g margaryny lub masła
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka mleka
- 300 g bakalii
Składniki do dekoracji:
- 150 ml lukru (roztopiony cukier z wodą) lub polewy
- opcjonalnie garść bakalii
TO CI SIĘ PRZYDA
- mikser
- forma keksówka
Keks przepis
- Na początku przesiej mąkę.
- Przygotuj bakalie – pokrój je na mniejsze kawałki, ale żeby nie były za drobne( jeśli przygotowujesz mieszankę sam/a to migdały należy sparzyć wrzątkiem, a gdy ostygną obierz je ze skórki, natomiast kandyzowane skórki i figi pokrój ).
- W kolejnym kroku wymieszaj bakalie z 1- 2 łyżkami mąki i odstaw na bok.
- Oddziel żółtka od białek, a sodę wymieszaj z mlekiem.
- Utrzyj miękką margarynę lub masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach kolejno dodawaj po jednym żółtku. Każde żółtko należy miksować co najmniej 1 minutę.
- Dodawaj stopniowo mąkę do ubitej masy. Możesz to zrobić miksując mikserem na najniższych obrotach i krótko, do momentu połączenia się składników.
- Białka z ubij na sztywną pianę i połącz delikatnie z masą używając szpatułki lub drewnianej łyżki.
- Delikatnie wymieszaj sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Keksówkę (formę o długości 30 cm) wysmaruj margaryną i oprósz mąką.
- Następnie przełóż do niej ciasto. Ale uwaga - Ciasto będzie rosło podczas pieczenia, dlatego nie powinno być go więcej niż max. Do 3/4 wysokości formy.
- Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę, do momentu uzyskania suchego patyczka -sprawdzeniu ciasta wkładając wykałaczkę i patrząc czy ciasto przykleja się do patyczka, jeśli nie, ciasto jest gotowe.
- Po upieczeniu pozostaw je we formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasto po ostygnięciu można polukrować i udekorować bakaliami.