Żurek


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 400 g białej, surowej kiełbasy
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • żurek z butelki
  • 1 plasterek cytryny ze skórką
  • 1 łyżka utartego chrzanu
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • jajka ugotowane na twardo

Żurek jest potrawą, która często, obok białego barszczu, pojawia się na naszych stołach podczas świąt Wielkiej Nocy. I pomimo, że w naszym kraju zupy z reguły stanowią pierwsze danie obiadowe, to w wielu domach spożywamy go już na śniadanie wielkanocne.

Przepis na: Żurek

  1. Włoszczyznę dokładnie umyj, a następnie przełóż ją do garnka i zalej 2,5 l zimnej wody.
  2. Boczek pokrój na 4 części i razem z kiełbasą wrzuć do garnka.
  3. Garnek postaw na palniku włączonym na średnią moc i całość gotuj 30 minut.
  4. Po tym czasie wyciągnij wszystko z wywaru.
  5. Kiełbasę pokrój plasterki o grubości 1 cm, a boczek w 1 cm kostkę.
  6. Do gotującego wywaru wlej żur i dokładnie wymieszaj
  7. Z wywaru odcedzamy ugotowane warzywa i wyjmujemy na chwilę kiełbasę i boczek
  8. Wsyp majeranek, dodaj cytrynę, chrzan i wyciśnij przez praskę ząbki czosnku. Całość gotuj 10 minut.
  9. Następnie w osobnej miseczce dokładnie wymieszaj śmietanę z mąką. Dodaj kilka łyżek żurku i ponownie wymieszaj. Całość wlej do garnka.
  10. Zupę dopraw solą i pieprzem.
  11. Żurek podawaj z kiełbasą boczkiem i ugotowanym na twardo jajkiem.