Moskole


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • ½ kg ziemniaków
  • mąka pszenna
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz biały
  • masło czosnkowe

TO CI SIĘ PRZYDA

  • stolnica
  • praska do ziemniaków

Porada szefa kuchni

Ważne, żeby nie przeciskać i nie wyrabiać ciepłych ziemniaków, gdyż wtedy ,,wezmą" zbyt dużo mąki. Najlepsze są ziemniaki z dnia wcześniejszego.

Carpaccio to wytworna przystawka wykonana z bardzo cienko pokrojonych kawałków mięsa, ryb lub warzyw. Nasza propozycja na carpacciojest nie tylko elegancka, ale i bardzo zdrowa, ponieważ zawarte w nim awokado posiada nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają profilaktykę oraz leczenie alergii, nowotworów oraz chorób serca. Taka przekąska podana z sosem kaparowym zachwyci Cię również smakiem.

Moskole przepis

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  2. W garnku zagotuj wodę i dodaj 2 łyżeczki soli. Do wrzątku wrzuć ziemniaki i ugotuj pod przykryciem na średniej mocy palnika. Ugotowane odcedź i odstaw aby całkiem wystygły
  3. Przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę do miski.
  4. Następnie wygładź całą masę w misce i jak w przypadku kopytek podziel masę na 4 części. ¼ część ziemniaków wyjmij i wsyp w to miejsce mąkę, jajko i dopraw solą z pieprzem. Całość razem z wyciągniętą częścią ziemniaków dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż całą masę na stolnicę i delikatnie wyrabiaj aż uzyskasz gładką masę. Jeżeli ciasto będzie się lepić do ręki, dodaj odrobinę mąki.
  6. Z gotowej masy uformuj placki w kształcie łezki grube na 1,5 cm. Miej przy tym dłonie oprószone mąką.
  7. Następnie rozgrzej patelnię bez tłuszczu i układaj placki.
  8. Praż aż uzyskają lekko brązowe przyrumienienie z obu stron.