Łosoś z porami


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g fileta z łososia
  • 1 mały por
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 kieliszka białego wina
  • masło
  • sól
  • biały pieprz
  • cukier
  • sok z 1/4 cytryny
  • 70 ml śmietanki 30%

TO CI SIĘ PRZYDA

  • naczynie do gotowania na parze
  • papierowy ręcznik
  • folia aluminiowa

Jeśli szukacie jakiegoś lekkiego dania, a do tego niezwykle smakowitego to świetnie trafiliście. Dziś na obiad łosoś z porami. Proste w przygotowaniu danie, ale za to pełne smaku i aromatu.

Przepis na: Łosoś z porami

  1. Umyj por i obierz cebulę. Jedno i drugie pokrój w półksiężyce.
  2. Rozgrzej masło na patelni i zeszklij na nim por oraz cebulę. Posyp solą i cukrem.
  3. Przykryj patelnie i duś przez 5 minut na palniku o małej mocy.
  4. Następnie zwiększ moc palnika, wlej na patelnię wino i poczekaj, aż wyparuje.
  5. Wlej śmietankę i redukuj sos przez kilka minut.
  6. Kiedy sos stanie się gęsty, zdejmij patelnię z palnika i dopraw sos pieprzem oraz sokiem z cytryny, wymieszaj i odstaw, aby się ostudził.
  7. Do miski wlej 500 ml zimnej wody, wsyp garść soli i mieszaj, aż się rozpuści. Włóż do niej filety z łososia na 10 minut.
  8. Wysusz ryby papierowym ręcznikiem i dopraw delikatnie solą oraz pieprzem.
  9. Na środku kawałka folii aluminiowej ułóż plaster masła. Na nim połóż łososia skórą do dołu i przykryj pierzynką z porów.
  10. Całość szczelnie zawiń w folię aluminiową i ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Paruj łososia 12-15 minut.