Gulasz cielęcy


4 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 dkg cielęciny
  • 1 duża cebula
  • 180 ml białego wytrawnego wina
  • 500 ml bulionu cielęcego lub warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 30 g mąki pszennej
  • 40 g masła klarowanego
  • 1 łyżka tymianku suszonego
  • sól do smaku
  • sok z połowy cytryny

Porada szefa kuchni

Nie wrzucaj całego mięsa do garnka naraz, aby gwałtownie nie stracić temperatury w nim i żeby mięso nie zaczęło się dusić! Jeśli masz mały garnek to smaż mniejszymi partiami, zmieniając tłuszcz.

Poznaj smak prawdziwego delikatnego gulaszu cielęcego. Wyborny sos powstały z redukcji gulaszu oraz zastosowaniu kilku francuskich metod gotowania. Podając to danie w domu, na pewno zostaniesz okrzyknięty domowym kucharzem roku!

Przepis na: Gulasz cielęcy

  1. Mięso dokładnie umyj, i oczyść z wszelkich błonek. Następnie pokrój w kostkę o grubości 3 cm i osusz je dokładnie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Do mocno rozgrzanego garnka wraz z 2 łyżkami klarowanego masła wrzuć mięso.
  3. Gdy każdy kawałek będzie zrumieniony z każdej strony wyjmij cielęcinę z garnka na talerz i dopraw solą.
  4. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  5. Wysmażony tłuszcz wylej, pozostawiając 1 łyżkę. Następnie zmniejsz moc palnika i dodaj świeże masło.
  6. Na rozgrzane masło wrzuć cebulę i zeszklij.
  7. Po kilku minutach zwiększ moc palnika i dolej wino. W tym momencie następuje proces deglasacji, a więc drewnianą łyżką zeskrob cząstki mięsa, które przywarły do dna naczynia.
  8. Gdy alkohol wyparuje dorzuć do garnka mięso i podlej całość bulionem, dopraw tymiankiem, i duś pod przykryciem 1 godzinę.
  9. Do połowy szklanki zimnej wody wsyp 2 łyżki mąki.
  10. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i redukuj płyn do połowy objętości. Następnie odrobinę zagęść mąką rozrobioną z wodą.
  11. Wlej słodką śmietankę, dokładnie wymieszaj i przykryj pokrywką, aby się dusiło.
  12. Po 8 minutach duszenia skrop całość niewielką ilością soku z cytryny.