Kopytka


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

TO CI SIĘ PRZYDA

  • praska do ziemniaków
  • miska

Porada szefa kuchni

Porada Szefa Kuchni: Ciasto na kopytka nie powinno zbyt długo leżeć po wyrobieniu, najlepiej od razu zabrać się za przyrządzanie klusek. Ziemniaki powinny być porządnie ostudzone, możemy użyć również tych, które zostały nam z poprzedniego dnia.

Najprawdopodobniej jeden z najłatwiejszych przepisów kuchni polskiej. Ta potrawa jest jak mała czarna w kobiecej szafie - to od dobranych do niej dodatków zależy finalny efekt. Polane kremowym sosem pieczarkowym, okraszone skwarkami czy obtoczone w bułce tartej - za każdym razem smakują wyjątkowo, a przecież to tylko ziemniaki, jajka i mąka. Kwintesencja kultury smaku podana w prostej formie.

Kopytka przepis

  1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj do miękkości.
  2. Odcedź je i lekko przestudź,  a następnie przeciśnij przez praskę. Możesz również użyć  tłuczka do ziemniaków.
  3. Następnie zostaw je do całkowitego wystudzenia.
  4. Na stolnicę wysyp obie mąki, dodaj szczyptę soli, jajko i przeciśnięte przez praskę ziemniaki.
  5. Wyrób jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, można dodać odrobinę mąki - nie za dużo, bo kopytka będą twarde.
  6. Odrywaj porcje ciasta i na stolnicy posypanej mąką formuj wałeczki o średnicy około 2 cm.
  7. Ostrym nożem odcinaj ukośnie kluski, o długości około 4 cm.
  8. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.
  9. Kopytka delikatnie wrzuć porcjami na wrzątek i czekaj aż wypłyną. Po wypłynięciu zmniejsz moc palnika i gotuj około 2 minut, licząc od wypłynięcia.
  10. Ugotowane kopytka wyjmuj przy pomocy łyżki cedzakowej. Podawaj z ulubionymi dodatkami.