Kapuśniak na żeberkach


5 osób
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 300 g żeberek wieprzowe (mogą być wędzone)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • połowa selera
  • 1 cebula
  • 2 średnie kiełbasy
  • 1 duży pomidor
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól, pieprz do smaku

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz, aby mięso oddało swój smak to zacznij gotować od zimnej wody, jeśli natomiast wolisz, aby soki wraz ze smakami pozostały w środku, to wrzuć mięso do wrzątku.

Kwaśnica, parzybroda i kapuśniak - te trzy potrawy mają różne elementy, ale wychodzą od jednego podstawowego którym jest zupa z kiszonej kapusty. Kapuśniak na żeberkach to przysmak z samiuteńkich gor, dzie baca łowce na wypasa, hej! Kapuśniak to danie, które Was rozgrzeje i doda krzepy.

Kapuśniak na żeberkach przepis

  1. Zacznij od pokrojenia żeberek na pojedyncze paski.
  2. Następnie wrzuć je do garnka i zalej 2 l zimnej wody i ustaw pod garnkiem średni ogień.
  3. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i zalej w osobnym ganku zimna wodą.
  4. Wodę doprowadź do wrzenia i pozbądź się przy pomocy drobnego sitka szumowin z wierzchu garnka. Następnie dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarna pieprzu.
  5. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Następnie wrzuć je do garnka gdy mięso zmięknie i gotuj ok. 10 minut.
  6. Kapustę przesiekaj grubo i odsącz z nadmiaru kwasu. Jeśli jest zbyt kwaśna, możesz ją przepłukać w zimnej wodzie.
  7. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a kiełbasę wzdłuż i na półksiężyce.
  8. Na rozgrzanej patelni z odrobina oleju zeszklij cebulę a następnie podsmaż razem z kiełbasą do momentu aż całość będzie ładnie wysmażona.
  9. Odsączoną kapustę, oraz podsmażoną kiełbasę z cebulą dodaj do wywaru.
  10. Włącz kolejny palnik, ustaw na nim pokrojone ziemniaki i dopraw płaską łyżką soli.
  11. Ugotowane ziemniaki odcedź, a następnie dodaj do kapuśniaku. Całość dopraw solą i kminkiem.
  12. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie wytnij szypułkę, pokrój w kostkę i dodaj do garnka.
  13. Całość powinna się gotować ok. 45 minut.
  14. Najlepszy jest następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.