Klasyczne powidła śliwkowe


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 4 kg śliwek węgierek
  • 100 g cukru
  • 10 łyżek soku z cytryny lub octu
  • Cynamon

TO CI SIĘ PRZYDA

  • słoiki
  • garnek
  • ściereczki
  • blender
  • sito

Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie jesieni bez słoiczka domowej roboty powideł śliwkowych. Ta mała słodkość jest idealnym rozwiązaniem na leniwe śniadanie. Przypadnie do gustu również wszystkim fanom mięs z lekką nutką słodyczy.

Klasyczne powidła śliwkowe przepis

  1. Śliwki umyj, przetnij na pół i wydrąż pestki. Następnie zasyp cukrem oraz sokiem z cytryny i odstaw na noc.
  2. Owoce wrzuć do garnka i na małej mocy palnika duś przez 3 godziny przez 2 dni. Jeśli nie chcesz skórek zblenduj całość lub przetrzyj.
  3. Przełóż masę do słoików i zapasteryzuj.