Ryba w sosie cytrusowym


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 6 filetów z mintaja
  • sól i pieprz
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • świeży tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • pół kostki masła
  • 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z połówki limonki
  • skórka z całej pomarańczy i całej limonki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól

TO CI SIĘ PRZYDA

  • folia spożywcza

Ryba z sosem cytrusowym jest jednym z najbardziej efektownych smakowo dań. Całość osadzona na zgrabnej poduszce z podsmażanych ziemniaczków oraz marchewek w prowansalskim stylu porywa na przygodę smakową w ustach.

Przepis na: Ryba w sosie cytrusowym

  1. W garnku zagotuj wodę i dopraw solą, a następnie gotuj w nim ziemniaki aż będą al dente.
  2. Dopraw rybę solą i pieprzem i zawiń jak roladki. Następnie zawiń dodatkowo szczelnie w kilka warstw folii spożywczej.
  3. Roladki gotuj ok. 20 -30 minut na bardzo małym ogniu pod przykryciem (woda nie powinna bulgotać).
  4. Ostudzone ziemniaki pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  5. Obraną marchew przetnij wzdłuż, a kolejno na półksiężyce.
  6. Ustaw rondel na małym ogniu i roztop masło, i dodaj wszystkie składniki sosu.
  7. Gdy sos będzie gotowy, dopraw go delikatnie cukrem i zblenduj całość.
  8. Rozgrzej sporą ilość oliwy na patelni i wrzuć na nią marchew. Gdy będzie lekko miękka, dodaj ziemniaki
  9. Gdy całość będzie podsmażona na rumiano, dodaj pokrojony drobno czosnek oraz posiekany tymianek.
  10. Dopraw solą i pieprzem.
  11. Ugotowaną rybę wyjmij z wody i obierz z foli.
  12. Na talerzu rozłóż ziemniaki a na nich rybę. Całość polej sosem.