Kulki mięsne w occie


6 osób
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 700 g łopatki wieprzowej zmielonej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz
  • mielona słodka i ostra papryka
  • majeranek
  • mała natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 l bulionu
  • 1 l wody
  • 240 ml octu 10%
  • 2 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 8 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku

Kulki mięsne w occie są nieodzownym elementem każdego mojego przyjęcia. Szkoda, że dopiero od tak niedawna. Przepisu na nie szukałem wiele lat. I w końcu się udało. Poznajcie sekret najpopularniejszej przekąski w mojej rodzinie.

Przepis na: Kulki mięsne w occie

  1. Natkę pietruszki, cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  2. Następnie dokładnie wymieszaj posiekane składniki z mięsem mielonym.
  3. Do masy dodaj tyle bułki tartej aby mięso dało się formować. Następnie uformuj kulki wielkości piłeczek pingpongowych
  4. Zagotuj bulion i delikatnie włóż do garnka mięso. Gotuj 3 minuty po wypłynięciu.
  5. Gotowe odstaw do wystygnięcia.
  6. Następnie przygotuj marynatę: gotujemy wodę z pozostałymi składnikami. Marchewkę kroimy w plastry, cebule w ćwiartki, które opalamy na gazie.
  7. Marchewkę pokrój w plasterki, a cebulę pokrój na ćwiartki i mocno opal na palniku lub w rozgrzanym piekarniku. Następnie razem z pozostałymi składnikami zagotuj w bulionie przez 5 minut.
  8. Płyn odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  9. Kulki włóż go garnka i całość odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce.