Sushi maki


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 – 300 g ryżu
  • sól
  • woda mineralna niegazowana
  • 150 ml sosu sojowego
  • Wasabi (najlepiej w paście)
  • ogórki kiszone
  • 200 – 300 g łososia
  • Nori (prasowane algi)
  • 1 awokado

TO CI SIĘ PRZYDA

  • miska
  • sito
  • mata do sushi lub folia spożywcza

W tym przepisie poznacie technikę przygotowania sięgającej głębokiej i zróżnicowanej kultury kulinarnej sushi. Sushi Maki które Wam prezentujemy są prostszą odmianą tego dania. Podczas konsumpcji sushi trzeba pamiętać aby pomiędzy zjedzeniem dwóch różnych kąsków odświeżyć kubki smakowe imbirem marynowanym. Ostrość wasabi nie jest na tyle inwazyjna jak w przypadku papryk ponieważ nie zawiera kapsaicyny (substancji przez którą piecze). Wasabi smakuje bardziej jak mocny chrzan, więc cała ostrość po chwili zupełnie znika.

Przepis na: Sushi maki

  1. Jeśli posiadasz ryż w torebce, to najpierw ją rozetnij i wysyp go z niej do miski. Następnie obficie go opłucz na sitku.
  2. Przełóż ryż do garnka i zalej go wodą mineralną. Pozostaw aby namókł przez 30 minut.
  3. Postaw garnek z ryżem na palniku i włącz go na średnią moc. gotuj przez 15 minut od momentu gdy woda zacznie wrzeć. Ryż cały czas mieszaj.
  4. W dużej misce ze sporą ilością zimnej wody rozpuść 4 łyżki soli.
  5. Łososia dokładnie opłucz a następnie włóż go do solanki na 10 minut.
  6. Następnie odcedź dokładnie ryż i odstaw pod przykryciem.
  7. Rybę pokrój w kwadraty o boku 2 cm i przełóż do miski. Zalej całość odrobiną sosu sojowego i pozostaw na 6 minut.
  8. Awokado obierz ze skórki i przetnij na pół wzdłuż. Następnie przekręć obie połówki od siebie, oddziel i wyjmij pestkę. Owoc pokrój w paski o przekroju kwadratu o boku 5 mm.
  9. Ogórki pokrój w paski podobne do awokado.
  10. Na macie lub rozwiniętym kawałku folii rozłóż nori.
  11. Na nori rozłóż ½ cm warstwę ryżu pozostawiając 1,5 cm margines na dłuższym boku od siebie i 4 cm margines na drugim.
  12. Na ryżu rozłóż awokado, rybę i ogórka, tak aby jedna warstwa szła jednym pasem od lewej do prawej strony ryżu. Dodaj także odrobinę pasty wasabi (odrobina wystarczy ponieważ jest bardzo ostre).
  13. Zwiń sushi podobnie jak roladę zaczynając od siebie ciasno zaciskając. Po zawinięciu początku zawijaj resztę trzymając tylko za folię lub matę, pomoże Ci to równomiernie i mocno zbić całość.
  14. Gotowe sushi lekko ugnieć i rozwiń z folii lub maty. Pokrój w 3 lub 3 cm kawałki.
  15. Sushi podawaj z sosem sojowym i wasabi.