W tym przepisie poznacie technikę przygotowania sięgającej głębokiej i zróżnicowanej kultury kulinarnej sushi. Sushi Maki które Wam prezentujemy są prostszą odmianą tego dania. Podczas konsumpcji sushi trzeba pamiętać aby pomiędzy zjedzeniem dwóch różnych kąsków odświeżyć kubki smakowe imbirem marynowanym. Ostrość wasabi nie jest na tyle inwazyjna jak w przypadku papryk ponieważ nie zawiera kapsaicyny (substancji przez którą piecze). Wasabi smakuje bardziej jak mocny chrzan, więc cała ostrość po chwili zupełnie znika.
Sushi maki przepis
Jeśli posiadasz ryż w torebce, to najpierw ją rozetnij i wysyp go z niej do miski. Następnie obficie go opłucz na sitku.
Przełóż ryż do garnka i zalej go wodą mineralną. Pozostaw aby namókł przez 30 minut.
Postaw garnek z ryżem na palniku i włącz go na średnią moc. gotuj przez 15 minut od momentu gdy woda zacznie wrzeć. Ryż cały czas mieszaj.
W dużej misce ze sporą ilością zimnej wody rozpuść 4 łyżki soli.
Łososia dokładnie opłucz a następnie włóż go do solanki na 10 minut.
Następnie odcedź dokładnie ryż i odstaw pod przykryciem.
Rybę pokrój w kwadraty o boku 2 cm i przełóż do miski. Zalej całość odrobiną sosu sojowego i pozostaw na 6 minut.
Awokado obierz ze skórki i przetnij na pół wzdłuż. Następnie przekręć obie połówki od siebie, oddziel i wyjmij pestkę. Owoc pokrój w paski o przekroju kwadratu o boku 5 mm.
Ogórki pokrój w paski podobne do awokado.
Na macie lub rozwiniętym kawałku folii rozłóż nori.
Na nori rozłóż ½ cm warstwę ryżu pozostawiając 1,5 cm margines na dłuższym boku od siebie i 4 cm margines na drugim.
Na ryżu rozłóż awokado, rybę i ogórka, tak aby jedna warstwa szła jednym pasem od lewej do prawej strony ryżu. Dodaj także odrobinę pasty wasabi (odrobina wystarczy ponieważ jest bardzo ostre).
Zwiń sushi podobnie jak roladę zaczynając od siebie ciasno zaciskając. Po zawinięciu początku zawijaj resztę trzymając tylko za folię lub matę, pomoże Ci to równomiernie i mocno zbić całość.
Gotowe sushi lekko ugnieć i rozwiń z folii lub maty. Pokrój w 3 lub 3 cm kawałki.
HeloU!! Od DaWnA szUkaŁAm pRZepIsU na SUSHIIII i wReszCie znAlzŁam takii PrOsTyyYYy! Na PeWno WyPróbuję! KisSki!
Sue
2012/01/17 20:52
Zawsze chciałam spróbować!
aniut
2012/01/17 21:12
mniam mniam, ale apetycznie wygląda
Pumba
2012/02/08 14:27
Hmm, przepis jako tako OK, natomiast jest kilka kwestii, poczawszy od ryzu, po dodanie mieszanki octu ryzowego z sola i cukrem do tego ryzu po gotowaniu, konczywszy na tym ze wychodzi o wiele taniej samemu zrobic niz w restauracji :)
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
HeloU!! Od DaWnA szUkaŁAm pRZepIsU na SUSHIIII i wReszCie znAlzŁam takii PrOsTyyYYy! Na PeWno WyPróbuję! KisSki!
Zawsze chciałam spróbować!
mniam mniam, ale apetycznie wygląda
Hmm, przepis jako tako OK, natomiast jest kilka kwestii, poczawszy od ryzu, po dodanie mieszanki octu ryzowego z sola i cukrem do tego ryzu po gotowaniu, konczywszy na tym ze wychodzi o wiele taniej samemu zrobic niz w restauracji :)