Gulasz z warzywami i makaronem
- 300 g wołowiny
- 300 g wieprzowiny
- pół kalafiora
- pół paczki makaronu
- 2 duże marchewki
- 120 g fasolki szparagowej
- dwa kieliszki czerwonego wina
- duża cebula
- olej
- majeranek
- sól, pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- masło
- mała puszka kukurydzy
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz aby mięso było bardziej delikatne, osuszone i pokrojone w kostkę obtocz delikatnie w mące. Po podsmażeniu zatrzyma smak wewnątrz i będzie miało panierkę która następnie rozpuści się w płynie nadając gęstości.
Gulasz z warzywami i makaronem przepis
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz.
- Marchew obierz i pokrój w plasterki, kalafiora rozdrobnij na drobne różyczki, a fasolkę pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę posiekaj w kostkę.
- Mięso dokładnie umyj i oczyść z błonek. Następnie pokrój je w kostkę grubą na 3 cm i osusz na papierowym ręczniku.
- Ustaw patelnię na palniku i włącz dużą moc. Gdy będzie rozgrzana wlej olej i wrzuć mięso.
- Do rumianego mięsa dodaj dwie łyżki masła, cebulę, czosnek, majeranek, sproszkowane papryki oraz pieprz.
- Po chwili przesmażania dodaj kieliszki wina. Duś parę minut bez przykrycia, aby alkohol wyparował. Następnie przykryj i duś na małej mocy palnika przez ok. 1 godzinę.
- Przeczytaj na opakowaniu ile czasu trzeba gotować makaron i na tyle przed końcem wrzuć go do garnka
- Następnie dorzuć marchew, a po paru minutach fasolkę i kukurydzę ( jeśli będzie za mało płynu, dolej wody ). Całość duś do miękkości.
- 6 minut przed końcem dodaj kalafiora.
takie proste dania są pyszne, zwłaszcza z makaronem :)
ja tu widze kukurydzę, ale w przepisie jej chyba nie ma?
dzięki za spostrzeżenie, już poprawiłem, smacznego
Fajny ten gulasz :) Taki nietypowy. Podoba mi się :) Jeśli chcesz bym przepis dodała do akcji paprykowej na durszlaku (zgłosiłaś go tam) to proszę o dodanie bannerka lub linku do akcji. Pozdrawiam
Witam, banerek już dodany, pozdrawiam