Gulasz z warzywami i makaronem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g wołowiny
  • 300 g wieprzowiny
  • pół kalafiora
  • pół paczki makaronu
  • 2 duże marchewki
  • 120 g fasolki szparagowej
  • dwa kieliszki czerwonego wina
  • duża cebula
  • olej
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • masło
  • mała puszka kukurydzy

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz aby mięso było bardziej delikatne, osuszone i pokrojone w kostkę obtocz delikatnie w mące. Po podsmażeniu zatrzyma smak wewnątrz i będzie miało panierkę która następnie rozpuści się w płynie nadając gęstości.

Odmian gulaszu jest prawdopodobnie tyle, ile jest kucharzy, dlatego także i my posiadamy swój oryginalny przepis na to danie. Jest pomysłem na pełnowartościowy posiłek i, jak na gulasz przystało, im dłużej jest gotowany, tym lepszy w smaku. Szczególnie dobrze smakuje podany z lampką czerwonego, wytrawnego wina.

Gulasz z warzywami i makaronem przepis

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz.
  2. Marchew obierz i pokrój w plasterki, kalafiora rozdrobnij na drobne różyczki, a fasolkę pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę posiekaj w kostkę.
  4. Mięso dokładnie umyj i oczyść z błonek. Następnie pokrój je w kostkę grubą na 3 cm i osusz na papierowym ręczniku.
  5. Ustaw patelnię na palniku i włącz dużą moc. Gdy będzie rozgrzana wlej olej i wrzuć mięso.
  6. Do rumianego mięsa dodaj dwie łyżki masła, cebulę, czosnek, majeranek, sproszkowane papryki oraz pieprz.
  7. Po chwili przesmażania dodaj kieliszki wina. Duś parę minut bez przykrycia, aby alkohol wyparował. Następnie przykryj i duś na małej mocy palnika przez ok. 1 godzinę.
  8. Przeczytaj na opakowaniu ile czasu trzeba gotować makaron i na tyle przed końcem wrzuć go do garnka
  9. Następnie dorzuć marchew, a po paru minutach fasolkę i kukurydzę ( jeśli będzie za mało płynu, dolej wody ). Całość duś do miękkości.
  10. 6 minut przed końcem dodaj kalafiora.