Cynk – jego właściwości i wpływ na organizm


Jest jednym z tych pierwiastków, bez których zdrowa dieta nie może się obejść. Korzystnie wpływa na nasze zdrowie, jednak i nasz zewnętrzny wygląd może wiele zyskać dzięki jego obecności. W jaki sposób cynk wpływa na nasz organizm? Dlaczego tak ważną sprawą jest to, by nasza dieta uwzględniała obecność tych produktów, które są znanym i cenionym źródłem cynku?

Cynk – właściwości i jego wpływ na organizm

Cynk odgrywa bardzo ważną rolę w życiu każdego człowieka. Wiadomo, że dzięki niemu możliwy jest prawidłowy podział poszczególnych komórek naszego organizmu, a to ma ogromny wpływ na stan naszego zdrowia. Cynk jest jednocześnie składnikiem wielu ważnych enzymów, bez których nasz organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. Te osoby, których dieta jest zbyt uboga w cynk, mają, zatem poważne problemy ze zdrowiem, a obniżona odporność organizmu sprawia im sporo kłopotów. Wiadomo również, że niedobory cynku mają istotny wpływ na nasz wygląd. Mogą być one m. in. przyczyną poważnych problemów związanych ze skórą i z włosami.

Cynk jest jednocześnie jednym z tych pierwiastków, które skutecznie pomagają nam w walce z licznymi chorobami. Dieta, w której cynk zajmuje ważne miejsce, może pomagać nam w walce z przeziębieniem i grypą. Wynika to z faktu, iż cynk ma silne działanie antywirusowe oraz antytoksyczne, co każdy z nas może wykorzystać w celu poprawienia stanu swego zdrowia. Cynk jest też z powodzeniem stosowany w leczeniu owrzodzeń oraz stanów zapalnych, pomaga też pacjentom cierpiącym z powodu cukrzycy oraz chorób układu krążenia. Pierwiastek ten pomaga również pokonać anemię oraz takie problemy, jak apatia czy brak apetytu. Dieta oraz suplementy diety z cynkiem to cenne wsparcie i dla tych osób, które mają poważne problemy ze snem. Często zapominamy o tym, że zaburzenia snu mogą się właśnie wiązać z cynkiem i jego niedoborami.

W jakich produktach znajdziemy, zatem cynk? Jeśli chcemy uniknąć niedoborów tego cennego składnika, musimy pamiętać, by nasza dieta uwzględniała obecność chudej wołowiny oraz niektórych ryb. Warto też sięgać po otręby pszenne oraz kiełki pszenicy, dzięki którym nasza forma z pewnością szybko się poprawi.

Produkty, w jakich znajdziemy cynk:

  • Ostrygi – 30 gram,
  • Małże – 135 gram,
  • Kiełki lub otręby pszenne – 120 gram,
  • Orzechy brazylijskie – 230 gram,
  • Mięso wołowe lub podudzie indyka – 460 gram,
  • Szynka wieprzowa pieczoną – 570 gram.

Pomysły na posiłku z ich wykorzystaniem:

  • Ostrygi na sałacie z sosem winegret
  • Małże świętego Jakuba z bukietem warzyw
  • Kanapki z kiełkami pszenicy i masłem
  • Sałatka z serem pleśniowym, gruszką i orzechami brazylijskimi
  • Indyk duszony z pieczonymi ziemniakami
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes