Rolada z polędwiczek z kaszą i sosem boczniakowym


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 1 woreczek kaszy perłowej
  • 300 g wątróbek drobiowych
  • 1 cebula
  • masło
  • olej
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • Sos boczniakowy:

  • 1 opakowanie boczniaków
  • 1 mała śmietana 30%
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • masło

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tłuczek
  • folia spożywcza

Porada szefa kuchni

Jeśli masz kilka mniejszych kawałków mięsa i chcesz z nich zrobić roladę możesz je połączyć ze sobą poprzez zbicie. Rozbij brzegi płatów przykryte folią spożywczą tak aby były cienkie i miały wgłębienia po tłuczku. Następnie nałóż na siebie mocno stłuczone brzegi i tłuczkiem zbij razem. Teraz pozostaje tylko zawijać w roladę.

Przepis na soczyste i delikatne roladki z polędwiczki wieprzowej, będzie idealnym pomysłem na niedzielny, rodzinny obiad. Jest łatwy i nie zajmuje dużo czasu, a więc pozostaje więcej czasu dla bliskich.

Przepis na: Rolada z polędwiczek z kaszą i sosem boczniakowym

  1. Wątróbkę umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przełóż do naczynia i zalej mlekiem. Namaczaj przez 15 minut.
  2. Cebule posiekaj w drobną kostkę i przełóż do małej miski
  3. W garnku ugotuj kaszę.
  4. Polędwiczkę nacinaj w jednej linii wzdłuż włókien, aby uzyskać prostokątny płat. Tnąc odchylaj wycięty płat aby łatwiej ciąć głębiej mięsa.
  5. Oprawioną polędwiczkę rozłóż płasko na drewnianej desce, przykryj folią spożywczą i lekko rozbij tłuczkiem grubsze fragmenty. Dopraw solą pieprzem i słodką papryką.
  6. Na patelni rozgrzej olej.
  7. Odsącz dokładnie wątróbkę i wrzuć ją na patelnię. Gdy się lekko zarumieni dodaj łyżkę masła, cebulę i dopraw pieprzem. Gotową wątróbkę odstaw do przestudzenia.
  8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  9. Wymieszaj kaszę z wątróbką i dopraw solą. (wystarczy połowa kaszy i cała wątróbka)
  10. Na desce rozłóż folię aluminiową większą od płata mięsa, delikatnie posmaruj oliwą i rozłóż polędwiczkę.
  11. Na polędwiczkę rozłóż farsz i zawiń jak roladę. Folię dokładnie owiń wokół mięsa, a rogi zakręć mocniej jak cukierek (rób to uważnie, aby folia nie pękła).
  12. Roladę włóż do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika i piecz 25 minut.
  1. Grzyby umyj i dokładnie osusz. Następnie pokrój je w równe paski od kapelusza w kierunku nóżek.
  2. Cebulę pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej masło z niewielka ilością oleju i wrzuć pokrojone grzyby. Gdy woda lekko odparuje dodaj łyżkę masła i cebulę.
  4. Zeszkloną cebule dopraw solą z pieprzem i zalej śmietanką.
  5. Całość duś na małym ogniu aż śmietana się zredukuje.