Krupnik miodowy
- 1 l spirytusu
- 0,5 l miodu
- pół laski wanilii
- gałka muszkatołowa
- 3 ziarna ziela angielskiego
- kawałek kory cynamonu
- suszona skórka z jednej pomarańczy
- 250 ml wody
TO CI SIĘ PRZYDA
- eleganckie karafki
- butelka do leżakowania
- tarka o drobnych oczkach
- lejek
- garnek
- korki
- sito
Porada szefa kuchni
Do przygotowania krupniku najlepiej użyj naturalnego miodu, najlepiej z gryki lub maliny. Złoty trunek również zacny wyjdzie na bazie wrzosowego lub lipowego. Nie powinieneś używać natomiast miodów spadziowych i leśnych ponieważ uzyskasz specyficzny kwaskowy posmak. Jeśli chcesz nadać oryginalny i niepowtarzalny smak, dodaj również do krupniku mocno kwaśnych owoców np. żurawiny, rokitnika, berberysu lub pigwy. v
Krupnik miodowy przepis
- W garnku rozpuść miód z wodą na małej mocy palnika.
- Wanilię rozetnij na pół i końcówką noża wyciągnij ze środka pestki z miąższem.
- Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj do garnka odrobinę gałki muszkatołowej, a następnie dodaj pozostałe przyprawy.
- Gotuj całość na małej mocy palnika przez 15 minut, a następnie przecedź przez sito.
- Gdy mieszanka ostygnie zmieszaj całość ze spirytusem i dokładnie wymieszaj.
- Za pomocą lejka rozlej całość do butelek i zakorkuj.
- trunek będzie gotowy po tygodniu.