Krupnik miodowy


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l miodu
  • pół laski wanilii
  • gałka muszkatołowa
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kawałek kory cynamonu
  • suszona skórka z jednej pomarańczy
  • 250 ml wody

TO CI SIĘ PRZYDA

  • eleganckie karafki
  • butelka do leżakowania
  • tarka o drobnych oczkach
  • lejek
  • garnek
  • korki
  • sito

Porada szefa kuchni

Do przygotowania krupniku najlepiej użyj naturalnego miodu, najlepiej z gryki lub maliny. Złoty trunek również zacny wyjdzie na bazie wrzosowego lub lipowego. Nie powinieneś używać natomiast miodów spadziowych i leśnych ponieważ uzyskasz specyficzny kwaskowy posmak. Jeśli chcesz nadać oryginalny i niepowtarzalny smak, dodaj również do krupniku mocno kwaśnych owoców np. żurawiny, rokitnika, berberysu lub pigwy. v

W domach z tradycją myśliwską krupniki były czymś indywidualnym. Wiedza jak przyrządzać ten złocisty trunek przechodziła zawsze z ojca na syna. Każda receptura była tajemnicą rodziny co stanowiło o jej wartości. Szczegółowo zapisywano każdą kroplę ekstraktów ziołowych lub korzennych aby uzyskać perfekcję.

Przepis na: Krupnik miodowy

  1. W garnku rozpuść miód z wodą na małej mocy palnika.
  2. Wanilię rozetnij na pół i końcówką noża wyciągnij ze środka pestki z miąższem.
  3. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj do garnka odrobinę gałki muszkatołowej, a następnie dodaj pozostałe przyprawy.
  4. Gotuj całość na małej mocy palnika przez 15 minut, a następnie przecedź przez sito.
  5. Gdy mieszanka ostygnie zmieszaj całość ze spirytusem i dokładnie wymieszaj.
  6. Za pomocą lejka rozlej całość do butelek i zakorkuj.
  7. trunek będzie gotowy po tygodniu.