Tarta migdałowa
Ciasto (forma o średnicy 26 cm)
- 150 g mąki tortowej
- 100 g masła (min 82% tłuszczu)
- 70 g cukru pudru
- 1 surowe jajko
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Masa migdałowa
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 300 g mielonych migdałów
- 4 surowe jajka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- skórka pomarańczowa (z jednej pomarańczy)
TO CI SIĘ PRZYDA
- forma do tarty o średnicy ok. 26 cm
- folia spożywcza
- tarka o drobnych oczkach
Porada szefa kuchni
Decydując się na samodzielne przygotowanie mielonych migdałów, pamiętajcie, aby w tym celu używać elektrycznej tarki lub tarki na korbkę (o sicie z jak najmniejszymi oczkami). Użycie malaksera może spowodować, że migdały zmielą nam się na pastę migdałową. Przed mieleniem migdały należy zblanszować (ok. 5 min.), a następnie obrać z brązowych skórek i podsuszyć.
Tarta migdałowa przepis
- Mąkę wysyp na stolnicę i zrób na środku niewielkie zagłębienie.
- Dosyp resztę suchych suchych składników (cukier puder, cukier waniliowy), dodaj masło i wbij całe surowe jajko.
- Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą noża, a następnie zagnieć ręcznie na gładkie ciasto.
- Zawiń wyrobione ciasto w folię spożywczą i włóż na 30 min do lodówki.
- Po 30 minutach ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
- Średnica rozwałkowanego placka powinna być o ok. 2 cm większa niż średnica formy do tarty.
- Wyłóż formę przygotowanym ciastem, delikatnie dociskając je do brzegów. Formę wraz z ciastem odstaw ponownie do lodówki.
- Przygotuj masę migdałową. Zmiksuj masło z cukrem wanilinowym i dodaj całe, surowe jajka. Ubijaj całość do połączenia składników.
- Zmniejsz obroty miksera i dodaj zmielone migdały oraz świeżo starta skórkę pomarańczową. Miksuj na wolnych obrotach przez ok. 1 minutę.
- Ciasto na tartę wyciągnij z lodówki. Masę migdałową wyłóż na spód ciasta i piecz przez 40 -45 minut w temperaturze 160°
- Tartę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na minimum godzinę.
Mmm, musiała smakować bajecznie :)
Tak właśnie było :)