Pierogi z soczewicą
- ½ kg mąki pszennej
- 1 surowe jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oliwy
- ciepła woda
- 400 g czerwonej soczewicy
- kapusta kiszona
- 50 g grzybów suszonych (np. rydz czerwony)
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz, kminek
Porada szefa kuchni
Grzyby najlepiej namoczyć przez noc w lodówce pod przykryciem. Wodę, w której moczyły się grzyby przelej przez drobne sito do gotującej się wody na pierogi.
Pierogi z soczewicą przepis
- Odsączone grzyby pokrój w mniejsze kawałki, a cebule posiekaj w drobną kostkę.
- Odsącz kapustę z soku.
- Ugotuj soczewicę według przepisu na opakowaniu.
- Do osobnego garnka wrzuć kapustę i wlej szklankę wody. Całość gotuj, aż kapusta zmięknie.
- Po ugotowaniu soczewicę odcedź.
- Miękką kapustę posiekaj drobno i przełóż do czystego naczynia.
- Na rozgrzaną oliwę na patelni wrzuć cebulę i lekko zeszklij. Następnie przełóż do kapusty.
- Wszystkie składniki razem wymieszaj i dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem.
- Na stolnicę wysyp mąkę, zrób w niej wgłębienie i wbij w nie jajko.
- Dodaj sól, oliwę i odrobinę wody.
- Zagniataj dolewając wody, aż będzie gładkie i odchodziło od dłoni.
- Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką.
- Następnie wycinaj krążki o średnicy około 8 cm.
- W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj odrobinę soli i oleju
Pierogi i soczewica to bardzo ciekawe połączenie. Autorka przepisu dobrze wierzyła proporcje, a to bardzo ważne. Polecam tez „zielone” pierogi z soczewicy z zielonej rośliny :)
Nasi Szefowie Kuchni są profesjonalistami, więc świadomie podają proporcje i miary raz w gamach a innym razem w łyżkach.