Słodkie życie bez cukru


Słodki smak ciast, tortów i innych łakoci chyba każdego przyprawia o uśmiech i „wypieki” na policzkach. Tak ciężko wyobrazić sobie przecież brak deseru po obiedzie, czy też odwiedziny u babci, w trakcie których nie skosztujemy naszego ulubionego ciasta. Czym również byłyby święta bez objadania się słodkościami? Oczywiście, co za dużo to nie zdrowo, ale przecież są i tacy, którzy w ogóle powinni unikać cukru.

Na szczęście nie oznacza to zupełnej rezygnacji ze słodkości, ponieważ cukier można zastąpić na wiele sposobów. Każdy z niżej wymienionych produktów jest pochodzenia naturalnego, a dodatkowo, poza nutą słodyczy, dostarcza organizmowi czegoś więcej.

Miód

zrodlo: http://miod.pasiekaambrozja.pl/wp-content/uploads/2012/08/mi%C3%B3d.jpg
Jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru kwiatowego, więc zawiera dużo elementów, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Jego głównymi składnikami są nadające słodycz fruktoza i glukoza, przy czym nie burzą one równowagi mineralnej w organizmie tak, jak tradycyjny cukier. Miód zawiera wiele dobroczynnych pierwiastków, a najkorzystniejsze działanie ma żelazo: jest przyswajalne w 60% i bierze udział w produkcji hemoglobiny. W słoiku wypełnionym tym przysmakiem znajdziemy również pyłki kwiatowe, zbawiennie wpływające na układ odpornościowy.

Syrop klonowy

Hasło „syrop klonowy” niemal nierozerwalnie związane jest z wyobrażeniem dużej porcji naleśników polanych tym sosem. Taką scenę większość z nas kojarzy tylko z telewizji, ponieważ produkt ten wytwarzany jest z soków drzew klonu rosnących w Kanadzie. Syrop, podobnie jak woda brzozowa, jest bogaty w cukier i różne minerały znajdujące się w drzewie. Jest także źródłem potasu, magnezu, fosforu oraz witamin z grupy B. Będzie idealnym dodatkiem do deserów, ponieważ jest mniej kaloryczny od tradycyjnego cukru i miodu, a jego gęsta konsystencja sprawia, że może stać się Waszym ulubionym sosem.

Stewia
Stewia, uznawana za najlepszy zamiennik cukru, idealnie nadaje się do słodzenia herbaty lub kawy, a posłużyć może także do nadania smaku przetworom owocowym. W tym celu używa się jej ususzonych liści. Słodki smak tej rośliny jest znacznie intensywniejszy niż tradycyjnego cukru, przy czym prawie w ogóle nie zawiera kalorii. Pozostaje źródłem cynku, żelaza, tłuszczów roślinnych i białka, a także witamin typu B oraz witaminy C. Najwięcej wartości mineralnych zawierają zielone listki, które zbiera się jeszcze przed zakwitnięciem. Warto jednak pamiętać, że stewia nie sprawdza się do nadawania słodkiego smaku wypiekom, ponieważ się karmelizuje. W tym celu lepsze będzie zastosowanie ksylitolu – cukru brzozowego

Ksylitol (cukier brzozowy)
Związek szczególnie zalecany osobom chorującym na cukrzycę: zawiera prawie połowę kalorii mniej, przy czym jego słodycz pozostaje taka sama, jak tradycyjnego cukru. Uzyskiwany jest w sposób naturalny z brzozy i ma wiele dobroczynnych właściwości. Opóźnia proces starzenia się, jest wskazany w profilaktyce osteoporozy oraz wzmacnia system immunologiczny. Zbawiennie wpływa także na stan dziąseł i zębów oraz skutecznie pomaga w problemach z próchnicą. Jednak trzeba pamiętać o tym, że bezpieczna dawka dzienna to tylko 3 łyżeczki (ok 15 g).Ten produkt należy wprowadzać do diety stopniowo, ponieważ nagłe przyjęcie dużej dawki może skończyć się rewolucją żołądkową.


Suszone owoce

Suszone owoce świetnie nadają się do kompotu, wypieków lub jako zwykła przekąska. Zawierają fruktozę i błonnik, jednocześnie osładzając nam chwile i pozytywnie wpływając na układ trawienny. Nie zapominajmy również o zawartości witamin, które przydadzą się w naszym organizmie. Ich niewątpliwą zaletą jest szeroki wybór spośród smaków, co sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Poniżej znajdziecie przepisy, dzięki którym odkryjecie świat słodyczy i deserów na nowo! Dowiedz się jak przyrządzić słodki deser bez dodatku cukru. Więcej porad i przepisów zarówno dla diabetyków jak i bezglutenowców znajdziesz na slodziak.eu

Lody jagodowo – bananowe (bez cukru)

Lody bez cukru

Składniki:

  • 150 g jagód
  • 1 średniej wielkości banan ok. 100 g miąższu
  • 100 ml kefiru (u mnie 1,5%)
  • 2-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

1. Jagody i banana blendujemy, dolewamy kefir i mleko. Następnie przelewamy wszystko do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.

2. Po godzinie wyjmujemy i mieszamy. Po drugiej godzinie czynność tę powtarzamy. Po 3 godzinach lody gotowe. Smacznego!

Bezglutenowa tarta z jagodami

  • bezglutenowa tarta

Składniki:

  • 100g mąki z orzechów włoskich ( lub orzechy zmielone w blenderze)
  • 100 g mąki z orzechów laskowych (j/w)
  • 140 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 100 ml mleka
  • kilka łyżek wody
  • szczypta soli
  • 600 g jagód

tarta bezglutenowa

Sposób przegotowania:

1. Jagody myjemy i zostawiamy na sitku do osuszenia.

2. Do miski wsypujemy wszystkie mąki, cukier, sól, proszek do pieczenia i mieszamy

3. Dolewamy olej i zaczynamy mieszanie. Po chwili dolewamy również mleko. Wyjmujemy łyżkę i wkładamy rękę  i ugniatamy. Jeśli ciasto nadal nie chce się połączyć, dolewamy kilka łyżek wody. Gdy się połączy – dzielimy na dwie części – 3/4 pójdzie na spód ciasta, a 1/4 na posypkę.

4. Włączamy i rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.

5. Przekładamy do formy, w moim przypadku na tartę. Jeśli masz starą formę, do której ciasto może się przykleić – polecam papier do pieczenia.

6. Wsypujemy jagody, a następnie delikatnie posypujemy je brązowym cukrem (ok. 1 łyżeczka) i posypką. Lekko ugniatamy.

7. 7. Wkładamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy, studzimy i jemy. Smacznego!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes