5 sposobów na domowe lody


lody2

Któż z nas nie kocha lodów. Waniliowe, truskawkowe, czekoladowe, itd. Gama smaków, kolorów i aromatów. Poznaj 5 sposobów na domowe lody, które zachwycą Ciebie oraz Twoich gości. Wprzódy musimy zastanowić się nad doborem odpowiednich narzędzi do pracy, dopiero potem nad recepturą i smakami. Sekretem doskonałych domowych lodów jest zniwelowanie efektu pojawiania się kryształków lodu w masie lodowej. Jednym ze sposobów na to jest zakup maszynki do lodów. Jaką wybrać, czym się kierować oraz czy w ogóle warto przeczytacie w poniższym wpisie.

1. Maszynka do lodów

Każdy z nas od dziecka marzył, aby mieć w domu lodziarnię. No dobra, może chociaż maszynkę do kręcenia lodów. Profesjonalne maszyny do robienia lodów kosztują kilkanaście tysięcy złotych, ale nie trzeba być milionerem, aby zrobić doskonałe domowe lody.
maszynka-do-lodow
Dobrej jakości maszynki jesteście w stanie kupić już od 100 zł. Te za 60 zł z supermarketów mnie osobiście nie przekonują. Najważniejszym elementem jest miska, która będzie wkładana do zamrażalnika i chłodzona. I tu możecie napotkać na pierwszy problem, a mianowicie za mały zamrażalnik. Warto, zatem sprawdzić przed zakupem wymiary miski oraz waszego zamrażalnika.
Dodatkowo poczytajcie opinie o samym urządzeniu na licznych internetowych forach. Ważna, aby maszynka miała dużą moc i za szybko się nie przegrzewała. Gdy już trafi w wasze ręce wystarczy zrobić proste lody i rozkoszować się wybornym smakiem i aromatem.
lody3

2. Lody waniliowe

Każdy z was może przygotować domowe lody waniliowe. Są one świetną bazą do robienia innych smaków. Podstawą jest dobrej jakości śmietanka 30% oraz żółtka. Zaczynamy od wrzucenia do maszynki 4 żółtek oraz 200 g cukru pudru. Ucieramy całość przez chwilę i następnie wlewamy 500 ml śmietanki 30% oraz 400 ml mleka pełnotłustego. Do tego jeszcze 3 łyżki esencji waniliowej. Całość niech się uciera przez 20 minut. Potem wrzucamy miskę do zamrażalnika i mamy za 2 h pyszne lody waniliowe.
sorbet

3. Sorbet

Nie ma nic lepszego na upalne dni niż cudownie ochładzający sorbet owocowy. Jest on o wiele lżejszy w smaku oraz w kaloriach od zwykłych lodów, jego przygotowanie łatwiejsze i co najważniejsze nie potrzebujecie maszynki do lodów.
Sorbety możecie przyrządzać z truskawek, malin, brzoskwiń, arbuzów – w zasadzie ze wszystkich owoców, jakie macie pod ręką. Osobiście uwielbiam sorbet arbuzowy. Wystarczy wydrążyć 0,5 kg miąższu arbuzowego bez pestek, wrzucić go do miksera wraz z 4 łyżkami cukru pudru, 2 łyżkami soku z cytryny i połową kieliszka szampana. Po zblendowaniu przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Po 30 minutach wystarczy widelcem przemieszać całą powierzchnię, aby nie powstawały zbyt duże kryształki lodu. I tak co kolejne 15 minut. Po 2 h macie pyszny domowy sorbet arbuzowy. Warto go spróbować.
semifreddo

4. Semifreddo

Jeden z tych deserów, obok którego nie przejdziecie obojętnie. Domowe lody bez maszynki. Aby zrobić oryginalne włoskie semifreddo należy na początku ubić na kąpieli wodnej 3 jajka wraz z 2 żółtkami i 1 szkl. cukru. Bijemy przez 5 minut, potem zdejmujemy miskę znad kąpieli wodnej i dalej ubijamy mikserem, aż masa wystygnie. Wtedy możemy dodać do niej ubitą na sztywno śmietankę 30% (wprzódy ugotowaną z 2 laskami wanilii – przeciętymi na pół i wydrążonymi, następnie studzimy śmietanę już bez lasek). Połączone masy wlewamy do formy i wkładamy do zamrażalnika na 5 h. Można zmieszać połowę z musem truskawkowym lub malinowym, tworząc w ten sposób dwukolorowe semifreddo.

5. Kupne lody

Najłatwiejszym sposobem na doskonałe domowe lody jest… kupienie ich w sklepie. Już słyszę te głosy oburzenia, ale spokojnie jest tu jeden myk. A mianowicie kupujecie doskonałej jakości lody waniliowe w delikatesach lub idziecie z zamykanym opakowaniem do lodziarni, aby nałożyli wam ok. 1 litra świetnych lodów. Przychodzicie do domu i robicie prawdziwe cuda. Część mieszacie z musli lub zmielonymi bakaliami. Inna część połączona z nutellą (polecam schłodzić nutellę w lodówce i potem za pomocą łyżeczki do arbuzów wydrążyć małe kulki, które potem mrozimy, i na końcu mieszamy z lodami).
Można również zmieszać nasze lody z zmiksowanymi malinami lub truskawkami, lub pokruszonymi czekoladami. Hitem jest polanie lodów palonym masłem o smaku orzechowym. Wystarczy rozpuścić masło na patelni, aż będzie lekko orzechowe w zapachu i kolorze. Potem troszkę studzimy i polewamy. Świetnym rozwiązaniem jest połączenie lodów waniliowych ze słonymi orzeszkami ziemnymi. Dla odważnych lody plus kawior i biała czekolada.

http://www.freeimages.com/photo/985571
http://gadzetech.pl/2011/07/04/najlepsze-lody-robimy-sami/
http://www.freeimages.com/photo/351811

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes