Kokosanki


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 100 g cukru
  • 2 białka
  • 50 g masła
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser lub trzepaczka
  • pergamin do pieczenia

Porada szefa kuchni

Resztę mleczka (mała 75g puszka) można doprowadzić niemal do wrzenia i gorącym płynem zalać 1 tabliczkę pokruszonej gorzkiej czekolady. Mieszając całość powstanie gęste czekoladowe "ganasz", idealne do polewania naszych kokosanek.

Doskonałe kokosanki, chrupiące na zewnątrz i niezwykle delikatne w środku. Poznaj mój sekret na wzbogacenie smaku domowych kokosanek.

Przepis na: Kokosanki

  1. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodaj cukier oraz mąkę i dokładnie miksuj wszystko.
  2. W rondlu rozpuść masło, a następnie zalej nim w osobnej miseczce wiórki kokosowe. Dodaj mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C.
  4. Do wiórek dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.
  5. Na blasze rozłóż pergamin, a na nim przy pomocy 2 łyżeczek uformuj kulki wielkości orzecha z masy.
  6. Gotowe kokosanki włóż do pieca na 15 minut.